«Οι αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο. Εμείς υποστηρίζουμε όλα τα αιτήματά τους, έχουν φτάσει στο αμήν, δεν πάει άλλο. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύσεις, και μην αρχίσει με συκοφαντίες, με τον γνωστό κοινωνικό αυτοματισμό, να απειλεί τους αγρότες, γιατί θα τους βρει μπροστά της» τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα (19/2) στον τηλεοπτικό σταθμό «ΚΡΗΤΗ TV».

Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι τα ζητήματα ειναι συγκεκριμένα και επί της ουσίας αφορούν την δυνατότητα επιβίωσης των αγροτών και των οικογενειών τους και παραμονής τους στα χωράφια τους «μαζί με τα ζητήματα της αναθεώρησης της ΚΑΠ, που βάζουν οι αγρότες και που έχουν ευθύνες οι κυβερνώντες, καθώς την ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ μόνο προειδοποιούσε για τις συνέπειες της ΚΑΠ.

Σχετικά με την εγκατάλειψη της γης, είπε ότι οι ισχυρισμοί της ΕΕ περί ευημερίας των αγροτών, αποδείχθηκαν, όχι μόνο ψέματα, αλλά «απ’ την μια χρονιά στην άλλη πάμε απ’ το κακό στο χειρότερο με την ΕΕ και τις πολιτικές της».

«’Αρα, πρέπει να βγάλουμε και σαν λαός συμπεράσματα, τι επιλέγουμε να κάνουμε στις ευρωεκλογές, τι επιλέγουμε να κάνουμε στις βουλευτικές εκλογές, ποιον πρέπει να ενισχύσουμε. Δεν μπορεί σε όλα το ΚΚΕ να επιβεβαιώνεται, στις προειδοποιήσεις του, στις προτάσεις του, όλοι να λένε ότι είχατε δίκιο σε εκείνο, είχατε δίκιο στο άλλο και να ερχόμαστε πάλι να βρισκόμαστε όχι σε μια απ’ τα ίδια απλώς, αλλά σε χειρότερη κατάσταση από την προηγούμενη» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δ. Κουτσούμπας, ερωτηθείς σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Κρήτη, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «κάποιοι εδώ από το συνδικαλιστικό κίνημα των αγροτών ‘επαναπαύονται’» για το ενδεχόμενο κάλυψης απωλειών από την αγροτική παραγωγή από τον τουρισμό.

«Αν το σκέφτονται έτσι, τους λέμε ειλικρινά ότι είναι λάθος. Θα την πληρώσουν ακριβά. Και θα την πληρώσουν και στον τουρισμό, θα την πληρώσουν και στην ανάπτυξη της υπόλοιπης οικονομίας και των υπηρεσιών που προσφέρονται. Δεν μπορεί να αφήσουν την αγροτική, την κτηνοτροφική παραγωγή» τόνισε.

Ο Δ. Κουτσούμπας ερωτηθείς για τα ανοιχτά μέτωπα της Υγείας και της Παιδείας, τα οποία χαρακτήρισε ως «από τα πιο μεγάλα σε όλη τη χώρα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, «ό,τι έγινε στην Υγεία με την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και με τις διάφορες ανοησίες που έλεγαν, ότι μπορεί να συνυπάρξει ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα και κατέληξε να απαξιώνεται συνεχώς και σταδιακά, συνολικά ο δημόσιος τομέας και να ενισχύεται ο ιδιωτικός, αυτό θα γίνεται και στα πανεπιστήμια. Για αυτό βλέπουμε να απαξιώνονται σταδιακά τα δημόσια πανεπιστήμια και να ενισχύεται και να ανοίγει ο δρόμος με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτό θα γίνει και στον τομέα της Παιδείας.

Είναι απαράδεκτο και δεν είναι απαράδεκτο μόνο γιατί είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο που φέρνουν με βάση το άρθρο 16 του Συντάγματος. Αυτό είναι δεδομένο. Αλλά είναι απαράδεκτο για την ίδια την ποιότητα της ίδιας της Παιδείας, όπως αντίστοιχα και της Υγείας όπως συζητήσαμε, και θα έχουμε μία κατάσταση όπου τα πτυχία θα είναι ένας τιμοκατάλογος»

Ο Δ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «επικίνδυνες» τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και κατήγγειλε την εμπλοκή της χώρας «με ευθύνη πριν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα της κυβέρνησης της ΝΔ» στις πολεμικές συγκρούσεις και στους οξύτατους ανταγωνισμούς που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή.

«Και την ίδια ώρα έχεις τις υποχωρήσεις, με απαράδεκτους συμβιβασμούς σε έναν οδικό χάρτη, που τον κινούν και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και στην ουσία προωθούν στο παρασκήνιο μια απαράδεκτη υποχώρηση για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, με παραχώρηση ταυτόχρονα και κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας ακόμα ελληνικών νησιών» πρόσθεσε.

«’Αρα, λοιπόν, ο ελληνικός λαός πρέπει να δει κατάματα την κατάσταση. Μας οδηγούν σε επικίνδυνους δρόμους και βεβαίως εμείς πρέπει να πούμε ξανά και να βροντοφωνάξουμε, κι εγώ πιστεύω ότι και ο κρητικός λαός έχει τέτοιο λόγο σημαντικό να ξαναβροντοφωνάξει ‘καμιά φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα’! Καμιά εμπιστοσύνη σε αυτούς που έχουν φέρει εδώ, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κυβερνήσεων, στρατιωτικές βάσεις θανάτου, καμιά συμμετοχή σε πολέμους. Μόνο ειρήνη, μόνο ειρηνική συνύπαρξη των λαών είναι η επίλυση. Και εκεί πρέπει να οδηγηθεί η πάλη και του ελληνικού λαού και του κυπριακού λαού. Γιατί βλέπουμε να υποχωρούν και να φεύγουν από την ατζέντα των κυβερνώντων ζητήματα όπως το Κυπριακό» τόνισε.

Σε ό, τι αφορά στο Κυπριακό, ανέφερε ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο το επόμενο διάστημα και υπογράμμισε «ελπίζουμε έτσι να αναδείξουμε και το ζήτημα του Κυπριακού στη σωστή του βάση. Ότι εμείς πρέπει σταθερά να παλεύουμε για ένα κράτος, ενιαίο κράτος, κυρίαρχο με μία ιθαγένεια, με μία διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Και βεβαίως χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ‘προστάτες’ στη χώρα αυτή».

Καθώς το 2024 είναι έτος ευρωεκλογών, ο Δ. Κουτσούμπας κάλεσε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και ενίσχυσή του, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «με μια μεγάλη δύναμη του ΚΚΕ στις 9 Ιούνη στις ευρωεκλογές, θα σημάνει άλλος αέρας ελπίδας, ανάτασης, αισιοδοξίας, για τον ίδιο το λαό, για την ίδια τη χώρα, θα δώσει μήνυμα και στους κυβερνώντες και σε όσους απεργάζονται άσχημα σχέδια για την Ελλάδα, για τον ελληνικό λαό. Θα δώσει μήνυμα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, θα δώσει μήνυμα στις ίδιες τις Βρυξέλλες για τις αντιλαϊκές τους πολιτικές, τις αντιλαϊκές τους κατευθύνσεις. Και βεβαίως θα είναι μια μεγάλη ανάσα, ένα μεγάλο αποκούμπι για τους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες του ελληνικού λαού, της ελληνικής νεολαίας».

Ερωτηθείς «γιατί το ΚΚΕ δεν απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στη Νέα Αριστερά, με το δικό του πρόταγμα» λαμβάνοντας υπόψη και την άνοδο του ακροδεξιού ρεύματος πανευρωπαϊκά, είπε ότι «οι ακροδεξιές δυνάμεις είναι μόνο το alter ego αυτού του σάπιου, διεφθαρμένου εκμεταλλευτικού συστήματος. Και τους ακροδεξιούς τους έχουν ως το alter ego για να μπορούν να επιβιώνουν αυτοί, οι δήθεν νεοφιλελεύθεροι, οι δήθεν σοσιαλδημοκράτες, οι ‘δήθεν’ που θα μας σώσουν από την ακροδεξιά και τον φασισμό! Αυτά τα έχει ζήσει η Ελλάδα, τα έχει ζήσει όλος ο κόσμος, τα έχει ζήσει ο ελληνικός λαός. Το ΚΚΕ έχει τεράστια πείρα και λέμε καθαρά: Εμείς ενώνουμε, κάνουμε μέτωπο στη βάση, σε όλο το λαό».

Καταλήγοντας, ο Δ. Κουτσούμπας είπε «ο ελληνικός λαός να μην περιμένει τίποτα από ηγεσίες κορυφών» και υπογράμμισε «η πάλη, ο εργατικός – λαϊκός αγώνας, οι διεκδικήσεις και μέσα στη Βουλή και την Ευρωβουλή και έξω από αυτήν κυρίως στους αγώνες, είναι αυτοί που θα δώσουν το ενωτικό μήνυμα, αυτοί που θα δώσουν πραγματική αισιοδοξία και κυρίως πραγματική διέξοδο στα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος λαός και ο τόπος».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«Η Ρωσία δεν είναι ο Πούτιν και ο Πούτιν δεν είναι η Ρωσία», δήλωσε η χήρα του Ναβάλνι
Επόμενο άρθροΗ Βραζιλία ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Τελ Αβίβ