Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στηρίζει τον απερχόμενο πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Στέφεν Χέμπερστραϊτ.

«Με την τεράστια εμπειρία του, την πείρα του όσον αφορά την πολιτική ασφαλείας και την οξυμένη αίσθηση της διπλωματίας, είναι ένας εξαιρετικός υποψήφιος» για να διαδεχτεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ο Χέμπερστραϊτ σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, με την οποία γνωστοποίησε ότι ο Γερμανός καγκελάριος στηρίζει τον Ρούτε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο νωρίτερα, μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ένας υψηλόβαθμος Γάλλος αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο Reuters ότι και το Παρίσι στηρίζει τον Ρούτε. Η πηγή αυτή, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της, σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ήταν από τους πρώτους που πρότειναν τον Ολλανδό πολιτικό για το αξίωμα αυτό, πριν από έναν χρόνο.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Ρούτε είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση προς το παρόν στις παρασκηνιακές συζητήσεις μολονότι πρόσφατα, σε ανεπίσημες συνομιλίες, ακούστηκε και το όνομα του προέδρου της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις. Όμως με τη στήριξη της Ουάσινγκτον, των τριών μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών και άλλων 16 χωρών του ΝΑΤΟ –σύμφωνα με διπλωμάτες– ο Ρούτε ήδη βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και οποιοσδήποτε αντίπαλός του θα έδινε δύσκολο αγώνα για να επικρατήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ ενδεκάδα του Ολυμπιακού στην Βουδαπέστη
Επόμενο άρθροΑπάντηση Τσακαλώτου σε Τσίπρα: «Όχι Αλέξη μου, δεν φύγαμε γιατί χάσαμε»