Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν χθες  στη σύλληψη 22 υπόπτων σε Ιταλία, Αυστρία, Ρουμανία και Σλοβακία στο πλαίσιο  έρευνας για απάτη τεραστίων διαστάσεων που σχετίζεται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αποφασίστηκε στην ΕΕ για την περίοδο μετά την πανδημία. Αξιωματικοί από αστυνομικές μονάδες εξειδικευμένοι στις οικονομικές απάτες στις τέσσερις χώρες συνέλαβαν οκτώ άτομα, ενώ άλλα 14 τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά από διασυνοριακή έρευνα για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, ύποπτη για απάτη 600 εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ιταλία.

Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν εφόδους σε σπίτια και επιχειρήσεις, όπου κατάσχεσαν και δέσμευσαν ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία, όπως διαμερίσματα και βίλες, λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων, ακριβά κοσμήματα, καθώς και ρολόγια και αυτοκίνητα πολυτελείας.  Η φερόμενη απάτη τέθηκε σε εφαρμογή από εγκληματική οργάνωση στην οποία συμμετείχαν επαγγελματίες με εμπειρία στην υποβολή αιτήσεων για δημόσια χρηματοδότηση. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφάλισαν μετρητά για έργα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θεωρητικά είχαν σκοπό να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και την ψηφιοποίηση ιταλικών εταιρειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί της αστυνομίας εντόπισαν το ξέπλυμα τεράστιων παράνομων κερδών, που πραγματοποιήθηκε μέσω ενός σύνθετου δικτύου εικονικών εταιρειών που στήθηκαν έξυπνα σε Ιταλία, Αυστρία, Σλοβακία και Ρουμανία σχολίασε η ιταλική οικονομική αστυνομία.

Η εγκληματική οργάνωση χειριζόταν προηγμένες μεθόδους ξεπλύματος χρήματος, αφού χρησιμοποιούσε γι’ αυτό το σκοπό τεχνολογίες αιχμής, όπως διακομιστές νέφους (cloud servers) που βρίσκονται σε μη συνεργάσιμες χώρες, περιουσιακά στοιχεία υπό μορφή κρυπτονομισμάτων και τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία πλαστών εγγράφων.

Την τελευταία δεκαετία, οι εγκληματικές οργανώσεις γίνονται όλο και πιο επιδέξιες στο να αποσπούν κεφάλαια που διανέμει η ΕΕ για ανάπτυξη και ανάκαμψη, έχοντας στόχο να διευρύνουν τις πηγές και τις παραδοσιακές ροές των εισοδημάτων τους, όπως οι εκβιασμοί και οι ληστείες, επωφελούμενες των επιδοτήσεων της ΕΕ που παρέχουν μια πιο προσοδοφόρα και αξιόπιστη ροή εισοδήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), ο αριθμός των ερευνών για οικονομικές απάτες που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης εκτοξεύτηκε το 2023. Πάνω από 200 έρευνες ξεκίνησαν πέρυσι σχετικά με το Ταμείο σε όλη την ΕΕ, αξίας άνω των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ το 2022, όταν η εκταμίευση βρισκόταν στα πρώτα στάδια, είχαν ξεκινήσει μόλις 15 έρευνες. Πλέον, οι έρευνες που σχετίζονται το Ταμείο Ανάκαμψης αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% όλων των ερευνών απάτης που διεκπεραιώνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, με την Ιταλία να βρίσκεται υπό ιδιαίτερη επιτήρηση, αφού εκεί υπάρχουν αυτή τη στιγμή 179 έρευνες ανοιχτές για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.



ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜαρίνα Σάττι: Στο αεροδρόμιο λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του πατέρα της
Επόμενο άρθροΔιαμαρτυρία του ΚΚΕ στο Δημαρχείο Βόλου για την επίθεση στον Κ. Γαργάλα