Από την Αποκάλυψη που…θα φέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) μέχρι έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο, φαίνεται ότι υπάρχει ένας σχεδόν ατελείωτος κατάλογος καταστάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο τέλος του κόσμου. Αυτά, βέβαια, είναι πράγματα που αφορούν καθαρά την Ανθρωπότητα και την ζωή στον πλανήτη και όχι την ίδια την ύπαρξη της Γης. Ο πλανήτης μας, ωστόσο, δεν θα μπορέσει να αποφύγει το μοιραίο όταν ο Ήλιος εισέλθει στην τελική κατάσταση του.

Σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα υπολογίζεται από τους ερευνητές πως ο Ήλιος θα εξελιχθεί σε έναν τεράστιο κόκκινο γίγαντα, με αποτέλεσμα να επιφέρει και το τέλος του συστήματος των πλανητών που περιφέρονται γύρω του. Επομένως, υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος για να…εξαφανιστούμε από τον πλανήτη μόνοι μας…

Ήλιος, ένας πυρηνικός καυστήρας

Ο Ήλιος μας, όπως όλα τα αστέρια, είναι ουσιαστικά ένας γιγάντιος πυρηνικός καυστήρας που συνθλίβει άτομα ηλίου κάτω από τη δύναμη της βαρύτητας. Αυτή η τεράστια βαρυτική δύναμη είναι που κρατά σε τροχιά τους οκτώ πλανήτες και αμέτρητα άλλα αντικείμενα στο Ηλιακό Σύστημα.

Εν τω μεταξύ, η ενέργεια που παράγεται από την πυρηνική σύντηξη εκπέμπεται στο Σύμπαν ως θερμότητα, δημιουργώντας μια κατοικήσιμη ζώνη η οποία εκτείνεται από λίγο πιο πέρα από την Αφροδίτη μέχρι την τροχιά του Άρη. Ωστόσο, σε περίπου 5- 5.5 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, ο Ήλιος θα αρχίσει να μεταμορφώνεται σε έναν κόκκινο γίγαντα. Όπως εξηγεί ο Dr. Edward Bloomer του Royal Observatory Greenwich, αυτό θα συμβεί όταν ουσιαστικά τελειώσει το υδρογόνο-καύσιμο του Ήλιου.

Όταν τελικά ο Ήλιος μας εξαντλήσει τα αποθέματα υδρογόνου, ο πυρήνας του θα αρχίσει να καταρρέει κάτω από την έλξη της ίδιας του της βαρύτητας. Καθώς τα εξωτερικά στρώματα θα καταρρέουν προς τα μέσα, η πίεση και η θερμότητα που θα προκύψουν θα γίνουν τόσο έντονες που τα στρώματα αυτά θα αρχίσουν να δημιουργούν άτομα άνθρακα από τη σύντηξη ατόμων ηλίου.

Η επακόλουθη έκρηξη ενέργειας θα κάνει τον Ήλιο να διογκωθεί εκατοντάδες φορές περισσότερο από το αρχικό του μέγεθος και να καταστεί σε κόκκινο γίγαντα χαμηλότερης θερμοκρασίας. Ο Dr. Bloomer εξηγεί ότι παρόλο που αυτή η διαδικασία δεν θα συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη, η πορεία της εξέλιξης της θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην καταστροφή του Ηλιακού Συστήματος.


Ερμής και Αφροδίτη, τα πρώτα θύματα

Στην παρούσα φάση, ο Ήλιος έχει διάμετρο περίπου 1.4 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Καθώς, όμως, μετατρέπεται σε ερυθρό γίγαντα, θα μπορούσε να διογκωθεί σε πάνω από 200 φορές του μεγέθους του φτάνοντας σε διάμετρο έως και 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Όταν συμβεί αυτό, οι πιο εσωτερικοί πλανήτες – ο Ερμής και η Αφροδίτη – θα παρασυρθούν μέσα στον Ήλιο και θα καταστραφούν.

Ωστόσο, ο Dr Bloomer δήλωσε πως το ακριβές μέγεθος που θα φτάσει ο Ήλιος όταν μετατραπεί σε ερυθρό γίγαντα δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια και γι’ αυτό η Γη βρίσκεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα θέση. Αν φτάσει ο Ήλιος σε διάμετρο έως 148.22 εκατομμύρια χιλιόμετρα, τότε η Γη λογικά θα ψηθεί, ενώ στο μέγιστο όριο των 300 εκατ. χιλιομέτρων θα «καταβροχθιστεί» εξολοκλήρου από τον Ήλιο.

Αντιλαμβάνεστε, βέβαια, ότι ακόμα και αν ο Ήλιος δεν καταπιεί τη Γη, τα πράγματα δεν θα είναι και πολύ ευχάριστα. Σύμφωνα με τον Dr. Bloomer, η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης θα γίνει τόσο υψηλή που θα διαλυθεί η ατμόσφαιρα, θα εξατμιστούν οι ωκεανοί και στην καλύτερη περίπτωση η Γη θα μείνει μια άψυχη βραχώδης μπάλα που θα ψήνεται από την ακτινοβολία.

Η μοίρα των εξωτερικών πλανητών δεν θα είναι καλύτερη, καθώς ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος θα ανατιναχτούν από την έντονη θερμότητα του εξελισσόμενου ερυθρού γίγαντα. Αν ο Ήλιος μεγαλώσει αρκετά, θα μπορούσε να καεί μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται “φωτοεξαέρωση“, καθώς οι αστρικές εκπομπές απογυμνώνουν τα αέρια που τους περιβάλλουν.

Ζωή στον….Κρόνο;

Ωστόσο, ο Dr Bloomer διευκρινίζει ότι ορισμένα μοντέλα προβλέπουν ότι ο Κρόνος μπορεί ξαφνικά να βρεθεί στη μέση της νέας κατοικήσιμης ζώνης του Ήλιου.

Ορισμένα μοντέλα υποδεικνύουν ότι η απόσταση του Κρόνου από τον Ήλιο θα μπορούσε να βρίσκεται σε μια αρκετά εύκρατη νέα ζώνη. Δεν θα είναι εφικτό, βέβαια, να ζήσει κανείς στον Κρόνο, αλλά υπάρχουν καλοί υποψήφιοι δορυφόροι του, όπως ο Τιτάνας.

Αυτή τη στιγμή φιλοξενεί μια παχιά ατμόσφαιρα όπου δεν μπορεί να αναπνεύσει κανείς και λίμνες υγρού αιθανίου και μεθανίου λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, αλλά η προσπάθεια να ανακαλύψουμε τι θα συνέβαινε εκεί καθώς θα θερμαινόταν είναι ένας τομέας συνεχούς έρευνας.

Στο τέλος, σε περίπου επτά δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, ο Ήλιος θα εξαντλήσει εντελώς την ενέργειά του και θα αρχίσει να αποβάλλει τα εξωτερικά του στρώματα στο διάστημα, αφήνοντας πίσω του ένα πλανητικό νεφέλωμα. Αυτές οι τεράστιες, δακτυλιοειδείς δομές σχηματίζονται καθώς τα ετοιμοθάνατα αστέρια αποβάλλουν το μεγαλύτερο μέρος του εναπομείναντος υλικού τους πριν μετατραπούν σε καυτούς λευκούς νάνους.

Πως θα καταλήξει ο Ήλιος

Πέρυσι, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb για να καταγράψουν εικόνες του Messier 57, ή αλλιώς του Ring Nebula, το οποίο μας δίνει μια ιδέα για το πώς θα καταλήξει κάποτε να γίνει ο Ήλιος μας. Και, σε αυτά τα τελικά στάδια, ο Ήλιος θα ολοκληρώσει τη μετατροπή του Ηλιακού Συστήματος, καθώς θα απομακρύνει τους εξώτερους πλανήτες από την τροχιά του. Αν ο Ήλιος χάσει το 50% της μάζας του κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι δυνάμεις θα είναι τόσο ισχυρές που ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας θα απομακρυνθούν απλώς από το Ηλιακό Σύστημα.

Όσον αφορά τη ζώνη των αστεροειδών και το νέφος του Oort, τα οποία επίσης περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο, το πόσο άσχημα θα επηρεαστούν εξαρτάται από την απόστασή τους. Καθώς ο Ήλιος διογκώνεται στο τελικό γιγάντιο μέγεθός του, τα αντικείμενα στη ζώνη των αστεροειδών μπορεί να θερμανθούν σε τέτοια ακραία επίπεδα ώστε τα παγωμένα αέρια και το νερό να εξαϋλωθούν, αφήνοντας πίσω τους μόνο μεταλλικούς πυρήνες. Ωστόσο, στο νέφος Oort -μια τεράστια έκταση βραχώδους υλικού που απέχει από τον Ήλιο μεταξύ 0,079 και 1,58 έτη φωτός- πολύ λίγα πράγματα θα αλλάξουν.

Γι’ αυτό, ας απολαύσουμε τον πλανήτη μας όσο τον έχουμε… 😂😂😂

techgear.gr



ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑντίστροφη μέτρηση για τον 12ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας – Την Κυριακή 10 Μαρτίου η μεγάλη γιορτή του αθλητισμού
Επόμενο άρθροΌταν ο Γιου Νέσμπο καταπιάνεται με τον τρόμο