Ο συνδυασμός γραμμάτων και αριθμών στις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων είναι στην ουσία ένας κώδικας που κρύβει σημαντικές πληροφορίες για το όχημα που τις φέρειαρκεί κανείς να ξέρει πώς να τις διαβάσει σωστά.

Οι πινακίδες των ΙΧ στην Ελλάδα, σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία, χρησιμοποιούν τα γράμματα Α, Β, Ε, Ζ, Η, Ι, Κ, Μ, Ν, Ο, Ρ, Τ, Υ και Χ, που είναι κοινά στο ελληνικό και στο λατινικό αλφάβητο. Στο τρέχον σύστημα, οι πινακίδες για τα αυτοκίνητα αποτελούνται από τρία γράμματα και τέσσερις αριθμούς και έχουν τη μορφή ΧΧΧ-0000

Τα δύο πρώτα γράμματα αντιπροσωπεύουν τον νομό, ακριβέστερα την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικoινωνιών της Νομαρχίας, όπου εκδόθηκε η πινακίδα ή υποδεικνύουν ειδική κατηγορία. 

Κυκλοφορία στην Ελλάδα
Κυκλοφορία στην Ελλάδα | Shutterstock

Ο «γρίφος» των πινακίδων

Οι πινακίδες είναι συνήθως λευκού χρώματος με μαύρα γράμματα. Για μερικές ειδικές κατηγορίες εκδίδονται πινακίδες με άλλο χρώμα. Οι νεότερες πινακίδες «ευρωπαϊκού τύπου», από το 2004 και μετά, στα αριστερά τους έχουν ένα μπλε πεδίο με την ευρωπαϊκή σημαία και το διεθνές αυτοκινητιστικό σήμα της Ελλάδας (GR).

Στις ομάδες συνδυασμών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, το τρίτο γράμμα ακολουθεί πιστά την αλφαβητική σειρά Α, Β, Ε, Ζ, Η, Ι, Κ, Μ, Ν, Ο, Ρ, Τ, Υ, Χ. Στους υπόλοιπους νομούς, η αλφαβητική σειρά δεν ακολουθείται πιστά. 

Στην Αττική, το πρώτο γράμμα του συνδυασμού ΧΧΧ-0000 είναι ένα εκ των Β, Ζ, Ι, Ο, Υ, Χ και σηματοδοτεί τον αντίστοιχο τομέα ενώ στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο γράμμα του συνδυασμού ΧΧΧ-0000 είναι το Ν.

Όσο για τους αριθμούς, αυτοί υποδεικνύουν την περίοδο που ταξινομήθηκε, μέσω σειριακών αριθμών. Για παράδειγμα ένα όχημα με τον αριθμό 1234 έχει ταξινομηθεί νωρίτερα από ένα ΙΧ με τον αριθμό 1257.

reader.gr



ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜαμαρντασβίλι: «Ήξερα που θα σουτάρει το πέναλτι ο Μπακασέτας»
Επόμενο άρθροΧάντμπολ γυναικών: Νίκη «φωτιά» του Αθηναϊκού, 27-22 το Καματερό