Την Παρασκευή 29 Μαρτίου και ώρα 19.00 στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά) θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη παρουσίαση εκθέματος της μόνιμης συλλογής του μουσείου, στα πλαίσια του κύκλου εκδηλώσεων «10+ ιστορίες και άλλα τόσα αντικείμενα». Ο Γιάννης Κονταξής θα αφηγηθεί ιστορίες και περιστατικά με αφορμή το χειρόγραφο συνταγολόγιο (1934 – 1938) του φαρμακοποιού Λεωνίδα Νησιώτη. Η εκδήλωση οργανώνεται από τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων & Βιβλιοθηκών της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Μουσείων Δήμου Βόλου, σε συνεργασία με το σωματείο «Πολίτες για το Μουσείο Πόλης του Βόλου».

Ο ερχομός των προσφύγων στην Ελλάδα από τον Πόντο και τη Μ. Ασία τη δεκαετία του 1920 και η εγκατάσταση περίπου 14.000 προσφύγων έως το 1924 στην πόλη του Βόλου, συνετέλεσε καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης και τη διαμόρφωση του πολυμορφικού χαρακτήρα της.

Το φαρμακείο του Λεωνίδα Νησιώτη (Κιουτάχεια 1893 – Βόλος 1991) ήταν το πρώτο φαρμακείο που άνοιξε στη Νέα Ιωνία, στην οδό Δημοκρατίας (πρώην Χαλκηδόνος) στον «Φαρδύ». Έως τη δεκαετία του 1950 η πλειονότητα των φαρμάκων ήταν παρασκευάσματα – ιδιοσκευάσματα και οι φαρμακοποιοί καθημερινά έγραφαν σε συνταγολόγιο όλες τις ιατρικές συνταγές που εκτελούνταν στο φαρμακείο. Το χειρόγραφο συνταγολόγιο δώρισε στο Μουσείο Πόλης ο Γιάννης Κονταξής, που για χρόνια εργάστηκε στο φαρμακείο Νησιώτη ως αδειούχος βοηθός φαρμακοποιού.

Ο κύκλος εκδηλώσεων «10+ αντικείμενα και άλλες τόσες ιστορίες …» περιλαμβάνει συναντήσεις την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα, στις οποίες παρουσιάζονται ιστορίες και αναμνήσεις που συνδέονται με επιλεγμένα αντικείμενα από την μόνιμη έκθεση του Μουσείου της Πόλης του Βόλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠοια είναι η καλύτερη ώρα για ύπνο;
Επόμενο άρθροΈξαλλοι πανηγυρισμοί και στα αποδυτήρια της Γεωργίας