Την πεποίθηση ότι είναι απόλυτα εφικτό να προκύψει ένα μήνυμα ανατροπής στις ευρωεκλογές εξέφρασε ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη του στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Creta.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι «αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια μεγάλη δυναμική για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια περίοδο που ειρωνευόταν η κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ…» και που «είχε υπάρξει όλη η προπαγάνδα τους εναντίον μου με καθημερινή διαπόμπευση, με ειρωνεία, χωρίς να παρουσιάζει τις θέσεις μας για ακρίβεια, για φορολογία». Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκάθαρες θέσεις «για το πώς μειώνουμε την ακρίβεια στο ρεύμα, πως καταργούμε τον φόρο εισοδήματος στις επιχειρήσεις…». Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανανεώνεται και βλέπει μια «μεγάλη δυναμική» και ένα ρεύμα στην κοινωνία, όπως διαπίστωσε και στο Ηράκλειο. Τόνισε ότι «η κοινωνία μπορεί να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει μια οικονομία που θα είναι πιο δίκαιη, μια κοινωνία με μεγαλύτερη ευαισθησία, ένα κράτος το οποίο θα είναι πιο διαφανές, το οποίο δεν βασίζεται στους μηχανισμούς που υποστηρίζουν εκλογικές διαδικασίες και προπαγάνδα και πάνω απ’ όλα θα έχει Πρωθυπουργό στο μέλλον, ο οποίος σέβεται τον Έλληνα πολίτη και θα είναι πάντα στο πλευρό του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς αν υπάρχει συγκεκριμένος πήχης για τις ευρωεκλογές είπε ότι «γενικά δεν υπάρχει διότι είναι ευρωεκλογές και όχι βουλευτικές εκλογές». «Προφανώς επιθυμώ να πάμε πάρα πολύ καλά, θα είναι μια δημοσκόπηση εν μέρει αυτές οι ευρωεκλογές αν και δεν θα έπρεπε, πολύ απλά διότι οι ευρωπαϊκές Οδηγίες και Κανονισμοί επηρεάζουν τις νομοθεσίες της Βουλής άμεσα», είπε, τονίζοντας τη σημασία να υπάρξει σωστή εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή και να μην αντιμετωπιστεί χαλαρά σα μια εκλογική διαδικασία που υποστηρίζονται celebrities.

Επισήμανε ότι μέσα από μια καινοτόμα διαδικασία τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξουν τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο, προσθέτοντας ότι «από εκεί και πέρα νομίζω ότι εάν καταφέρουμε να περάσουμε τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς των βουλευτικών εκλογών και του Ιουνίου και του Μαΐου, θα είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι μετά από τόσο πόλεμο και λάσπη και αλλαγές και κλυδωνισμούς μέσα στο Κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναταχθεί και όλος ο χρόνος θα είναι μπροστά του για να κερδίσει».

Ο κ. Κασσελάκης σχολίασε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί προκλήθηκαν τόσες αντιδράσεις για την πρόταση του για διεθνείς παρατηρητές «όταν ούτως ή άλλως υπάρχουν παρατηρητές ήδη». Σημείωσε πως αυτό που λέει είναι «να είμαστε όλοι σε εγρήγορση διότι είναι η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση που έχουμε δει υπεξαίρεση προσωπικών δεδομένων των συμπολιτών μας του εξωτερικού για εκλογικούς ψηφοθηρικούς λόγους». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα γι’ αυτό. «Πιστεύω, προσωπική μου πεποίθηση, ότι υπάρχει μια κουλτούρα εκμετάλλευσης του κρατικού μηχανισμού από τη Νέα Δημοκρατία. Μια κουλτούρα, που βλέπει το κράτος ως λάφυρο. Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και έχω ζητήσει μια ξεκάθαρη απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία. Έχουν διαρρεύσει στοιχεία εκλογέων εσωτερικού, προσωπικά δεδομένα; Ναι ή όχι;», τόνισε. Σχολίασε ότι «το αδιάβλητο των εκλογών έχει πληγεί από τις επιλογές της κυβέρνησης και της ΝΔ», καθώς «εκείνοι διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων του εξωτερικού. Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ». Σημείωσε ότι ο ίδιος ουδέποτε χρησιμοποίησε τη λέξη «νοθεία» και πως αντίθετα ο κ. Μητσοτάκης το έκανε τον Φεβρουάριο του ’19. «Δεν θα αμφισβητήσω τις εκλογές, δεν έχω και λόγο, πιστεύω ότι θα πάμε πάρα πολύ καλά», σημείωσε. Εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «όταν ένα από τα δυο τζάκια της χώρας κυριολεκτικά, βλέπει την ελευθερία του να διακυβεύεται στη Δικαιοσύνη, λόγω των Τεμπών, λόγω του Predator και τα λοιπά, πιστεύω ότι θα αποθρασυνθούν» και ότι «μπορούν να κάψουν μέχρι και την καμένη γη, για να διατηρήσουν την εξουσία που έχουν στα χέρια τους». Είπε ότι εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη και την εκλογική διαδικασία, «έχω μεγάλες ανησυχίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας λόγω της εργαλειοποίησης και της διαρροής των προσωπικών δεδομένων» και πως «έχουμε μια νέα διαδικασία με την επιστολική ψήφο που προφανώς χρειάζεται εγρήγορση». Ρώτησε δε την κυβέρνηση αν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν έχουν διαρρεύσει προσωπικά δεδομένα εκλογέων εσωτερικού, «εάν ναι, πώς. Και αν ναι, γιατί αυτό το ‘πώς’ δεν λειτούργησε για τους συμπολίτες μας του εξωτερικού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ένα «πολύ συγκεκριμένο κατηγορητήριο» για τον Κ. Αχ. Καραμανλή «με 11 κακουργηματικές πράξεις» και «τώρα πετάνε την μπάλα στην εξέδρα». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αυτή τη στιγμή από τη ΝΔ να δεσμευτεί ότι δεν θα αμνηστεύσει τον Κώστα Καραμανλή, «διότι βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εάν μπλοκάρει την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη, αυτή η υπόθεση με τα ίδια στοιχεία δεν μπορεί να ξαναπάει στη Δικαιοσύνη». Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι η έγνοια του είναι οι οικογένειες των θυμάτων να αισθανθούν δικαίωση και πως «τα πολιτικά παιχνίδια, “ορίστε να καταθέσουμε, να ψηφίσουμε”, να γίνει άλλη μια κοκορομαχία, εμένα δεν με εκφράζει». Σημείωσε πως θέλει οι οικογένειες των θυμάτων «να δουν τους πολιτικούς υπαίτιους στη Δικαιοσύνη και από εκεί και πέρα ας αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Αλλά να μην μπλοκάρουμε τη Δικαιοσύνη για μικροκομματικούς λόγους». «Η ΝΔ οφείλει να απαντήσει σε αυτό, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

Ερωτηθείς στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ της Παρασκευής και αν ήταν ατυχής ο χαρακτηρισμός προς τον Νίκο Ανδρουλάκη ως «εκβιάζομενο», ο κ. Κασσελάκης είπε ότι «είχε την ευκαιρία να μηνύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον επικεφαλής της ΕΥΠ πολιτικά – του Μεγάρου Μαξίμου είναι η ΕΥΠ μη το ξεχνάμε – και δεν το έχει κάνει και εύχομαι να το κάνει». «Δεν είμαι κάποιος ο οποίος επιθυμεί ο κ. Ανδρουλάκης να βλέπει τα προσωπικά, τα ατομικά του δικαιώματα να καταπατώνται. Το αντίθετο. Θέλω ο κ. Ανδρουλάκης να βρει το δίκιο του και τον παροτρύνω να αφοσιωθεί με τα δικά του ζητήματα, αντί να αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε μεταξύ άλλων. Ερωτηθείς εάν θεωρεί τελικά ότι είναι εκβιαζόμενος ο κ. Ανδρουλάκης, είπε ότι «αυτό θα το δείξει η Δικαιοσύνη. Αυτό θα φανεί από τα δεδομένα» και πως «εάν ήμουν στη θέση του θα είχα μηνύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη εδώ και καιρό».

Τόνισε ότι «δεν ξέρουμε από τον ‘Αρειο Πάγο εάν οι 93 στόχοι που δόθηκαν από την αρμόδια Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων στον ‘Αρειο Πάγο συμπίπτουν με το ενιαίο κέντρο που πιθανώς να υπάρχει, στο Μέγαρο Μαξίμου για τις επισυνδέσεις». Σημείωσε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, η θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας θα είναι το άλφα και το ωμέγα.

Ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι η χώρα χρεοκόπησε με τις επιλογές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «και κυρίως της ΝΔ με τη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή» και πως μετά τα μνημόνια άφησαν «0 ευρώ στα ταμεία της χώρας», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε εν μέσω μιας κοινωνικής κρίσης «και μέσα σε πέντε χρόνια άφησε 37 δισ. ευρώ, τα οποία τα έχουμε ακόμη και σήμερα ως ένα μαξιλάρι ασφαλείας». Είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατηρήσει τη μαχητική του ιστορία, την αντίσταση σε κάθε τι φασιστικό, σε κάθε τι που συμβολίζει και θυμίζει ένα δεξί στυγνό παρακράτος και πλέον έχει αναπτύξει και τη φιλοσοφία του σε μια σύγχρονη Αριστερά, η οποία καλύπτει όλη την κεντροαριστερά». Επισήμανε ότι «η πολιτική μας θέση είναι όλος ο κόσμος της κεντροαριστεράς, όπως λέει και η διακήρυξή μας από τη Ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο», προσθέτοντας ότι «μερικές διαφορές που μπορεί να υπάρχουν με το παραδοσιακό Κέντρο, είναι ότι είμαστε παρεμβατικοί για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας». Αναφέρθηκε επί παραδείγματι στο περιβάλλον, την κλιματική προσαρμογή, τη στεγαστική πολιτική, το κοινωνικό κράτος. «Το κράτος πρέπει να είναι παρεμβατικό, διαφανές, αποδοτικό, αλλά παρεμβατικό. Και αυτό είναι η σύγχρονη Αριστερά», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο κόσμος ξέρει πολύ καλά τι θα κάνει ως Κυβέρνηση: «ανοιχτές αγορές, εργασιακά δικαιώματα, κοινωνικό κράτος σε υγεία, σε παιδεία, κράτος Δικαίου, κράτος πρόνοιας, ανθρώπινα δικαιώματα, μια εξωτερική πολιτική η οποία δεν εμπλέκεται σε περιπέτειες των Ηνωμένων Πολιτειών άσκοπα και μια άμυνα, η οποία θα είναι στιβαρή, ασφάλεια για όλους τους πολίτες». Εκτίμησε ότι αυτή η φιλοσοφία μπορεί να εκφράσει πάρα πολύ κόσμο ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης

Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στις πυρκαγιές στο Λασίθι και ευχήθηκε να μην είναι οιωνός για ένα δύσκολο καλοκαίρι, «αλλά σίγουρα αυτό επιτείνει τις ανησυχίες του κόσμου γενικότερα για ένα αίσθημα ασφάλειας που υπάρχει σε όλη την χώρα και στην πολιτική προστασία».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροBasket League: Συνέχεια με TOP 6
Επόμενο άρθροΞεκινούν περιπολίες τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω πυρκαγιών