Ένα συνέδριο που ξεκίνησε πριν την τυπική έναρξή του με την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, η οποία ήταν αρκετή  για ν’ αλλάξει την ατζέντα των εργασιών, ολοκληρώθηκε ύστερα από τέσσερις μέρες εντάσεων και σφοδρών διαπληκτισμών μεταξύ των συνέδρων αλλά και με διαφωνία ακόμη και για την ερμηνεία για το αν έγινε ψηφοφορία επί της πρότασης Φάμελλου, στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν να βρουν ποιος βγήκε κερδισμένος και ποιος χαμένος από τη διαδικασία.

Η απόφαση που πάρθηκε από το σώμα του συνεδρίου ήταν να μην οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε εσωκομματικές εκλογές καθώς η πλειοψηφία υπερψήφισε την κοινή πρόταση των Σωκράτη Φάμελλου, Γιώργου Τσίπρα και Νίκου Παππά για μη εκλογή προέδρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με τις ψηφοφορίες και την έγκριση των θέσεων και της πολιτικής απόφασης, καθώς και των Επιτροπών Δεοντολογίας και Οικονομικού Ελέγχου.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, το κλίμα ήταν «ηλεκτρισμένο», κυριάρχησαν οι εντάσεις και τα γιουχαΐσματα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από συνέδρους και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τον τρόπο που εξελίχθηκε το συνέδριο, χαμένοι τελικά βγαίνουν οι πρωταγωνιστές του. Από τη μια, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, κατάφερε να επιτύχει μια μεγάλη πολιτική νίκη απέναντι στον πρώην Πρωθυπουργό και ιστορικό ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που φαίνεται πως πλέον δεν έχει τη δυναμική να καθορίσει τις εξελίξεις στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Από την άλλη μεριά όμως, δεν κατάφερε να επιτύχει κανέναν από τους μεγάλους στόχους που είχε θέσει πριν την έναρξη των εργασιών καθώς μπορεί μεν να «αναβαπτίστηκε» από τους συνέδρους, αλλά δεν έλαβε και τη «λευκή επιταγή» που επιζητούσε με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές του 2027.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα σύμφωνα με το κείμενο της πολιτικής απόφασης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  μπαίνει υπό στενή «επιτροπεία», καθώς υποχρεούται να επαναλειτουργήσει με νέα σύνθεση το ανενεργό εδώ και μήνες Εκτελεστικό Γραφείο.

Σύμφωνα με το κείμενο της πολιτικής απόφασης, «το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών, με ενιαία πολιτική λειτουργία δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό και τη διακήρυξή μας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Με συντροφικότητα και συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και τις αποφάσεις του 4ου Συνεδρίου ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος».

Αντίθετα, αναμφίβολα στους κερδισμένους του συνεδρίου είναι ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νίκος Παππάς και ο Γιώργος Τσίπρας, τα στελέχη που κατέθεσαν την πρόταση να μην διεξαχθούν εκ νέου εκλογές για την ανάδειξη προέδρου μαζεύοντας εκατοντάδες υπογραφές. Μία πρόταση που ψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και παρά το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επέμενε να πάει σε κάλπες.

Γιώργος Τσίπρας: Το συνέδριο μάς τραυμάτισε – «Λευκή επιταγή» δεν είχε ούτε ο Αλέξης

Η εικόνα του συνεδρίου δεν ήταν καλή, αυτή είναι η πραγματικότητα, μπορούσε να είχε πάει διαφορετικά, δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, προσθέτοντας ότι προηγήθηκαν εξελίξεις που τα πράγματα πήγαν όπως πήγαν.

Για το κλίμα του συνεδρίου είπε ότι υπήρχε ένταση που θα μπορούσε να μην είχε υπάρξει, όπως και γιουχαΐσματα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.

Πρόσθεσε ότι η λύση που δόθηκε εξέφρασε την πλειοψηφία των συνέδρων να μην πάμε σε κατάσταση εσωστρέφειας.

«Έχουμε μπροστά μας 100 μέρες για τις ευρωεκλογές, δεν μπορούμε να φάμε τις 50 να ασχολούνται όλοι με αυτό. Αυτός είναι ο πρόεδρος, πάμε στις επόμενες εκλογικές μάχες με πρώτη τις ευρωεκλογές» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε ότι «κανείς δεν έχει ποτέ λευκή επιταγή ούτε ο Αλέξης Τσίπρας είχε».

Συμπλήρωσε ότι οι αποφάσεις των συνεδρίων έχουν ορίζοντα 3ετίας, σημειώνοντας ότι «από τη μια μεριά κανείς δεν έχει λευκή επιταγή, από την άλλη κανείς δεν είναι υπό προθεσμία».

 

Τσίπρας: «Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα»

«Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα», ήταν το μήνυμα με το οποίο σχολίασε το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα την απόφαση του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ουσιαστικά με αυτό το σχόλιο του, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον νυν Στέφανο Κασσελάκη πως θα κριθεί εκ νέου από το αποτέλεσμα της επόμενης κάλπης, θέτοντάς ως όριο τις Ευρωεκλογές.

Οι ίδιοι κύκλοι που πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν πως: «Δεν υπάρχει κάποιο  άλλο σχόλιο αλλά ό,τι είχε να πει, το έχει πει στη δήλωση του», την Πέμπτη πριν από την έναρξη του Συνεδρίου, όταν είχε καλέσει τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει στη βάση του κόμματος για να υπάρχει ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.

To μπρα ντε φερ επί σκηνής Κασσελάκη – Γεροβασίλη

Μετά από μια επεισοδιακή τέταρτη ημέρα τοποθετήσεων το Συνέδριο επέλεξε να υπερψηφίσει την συμβιβαστική πρόταση των Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα, που προέβλεπε την μη διεξαγωγή εκλογών. Είχε προηγηθεί ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και Όλγας Γεροβασίλη.

«Δεν πάμε σε εκλογές. Πάμε μπροστά, οι μάσκες έπεσαν» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την ψήφιση της πρότασης των τριών, αναιρώντας την αρχική του ομιλία όπου ανακοίνωσε εκλογές στις 10 Μαρτίου και άμεσα καταστατικές αλλαγές.

Τι είχε προηγηθεί. Ο πρόεδρος του κόμματος στην αρχική τοποθέτησή του κάλεσε το σώμα των συνέδρων να δώσουν «καθαρή λύση» με εκλογές στις 10 Μαρτίου.

Μετά την αρχική ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, καταθέτοντας κοινή πρόταση με τους Ν. Παππά και Γ. Τσίπρα για μη εκλογή νέου προέδρου και επιβεβαίωση από το συνέδριο της εμπιστοσύνης του στον πρόεδρο κόμματος, ώστε «να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών».

Σήμερα είμαστε εδώ με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, είμαι εδώ η βάση με δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους και έχουμε τη λαμπρή δυνατότητα να λύσουμε τα μεγάλα θέματα, με τα μέλη του κόμματος και τη δημοκρατική εκπροσώπηση τους που είναι εδώ», είπε. Ανέφερε ότι ανέλαβαν την ευθύνη με τον Νίκο Παππά και του Γιώργο Τσίπρα να καταθέσουν μια «πολύ απλή πρόταση αλλά πολύ σημαντική πολιτική πρόταση». «Προτείνουμε να ψηφιστεί πριν από οτιδήποτε άλλο στη συνέχεια, το εξής: Το κόμμα δεν πρέπει να πεις ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δε χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών. Με νέα πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό και τη διακήρυξη μας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Με συντροφικότητα, συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και τις αποφάσεις του τέταρτου συνεδρίου ανασυγκροτούμε το εκτελεστικό γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε και να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος μας». «Είναι μία πρόταση που πάει μπροστά το κόμμα. Πάει μπροστά την αριστερά και την κοινωνία και κρατάει όλους μας ενωμένους», τόνισε.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Όλγα Γεροβασίλη λέγοντας: «Αγαπητέ Στέφανε, στην εναρκτήρια ομιλία σου είπες βρείτε μου αντίπαλο και πάμε. Εάν το ανακαλέσεις σταματάμε εδώ. Αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος. Περιμένω. Στην αριστερά λευκές επιταγές δεν υπάρχουν όποιος νόμιζε ότι μπορεί να το έχει αυτό κάτι δεν καταλαβαίνει. Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες, εσύ το πέταξες. Τώρα αν θες εκλογές σε 10 μέρες αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει, ε καν’ τις μόνος σου να δεις τι θα πάρεις. Μένω σε αυτό που είπα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης της απάντησε ζητώντας τη να πάρει εκείνη πίσω την υποψηφιότητα της και σταματάμε. Η κ. Γεροβασίλη παίρνοντας εκ νέου το λόγο, είπε μεταξύ άλλων ότι το συνέδριο είναι κυρίαρχο όργανο και πως δεν είναι εκείνη που έβαλε την πρόταση για εκλογές.

Πώς «πέρασε» η πρόταση των τριών

Σε διευκρινίσεις επί της τελικής διαδικασίας προέβη ο πρόεδρος του Συνεδρίου, Πάνος Ρήγας, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, εξηγώντας ουσιαστικά πώς «πέρασε» η πρόταση για την αναβολή των προεδρικών εκλογών.

Ο κ. Ρήγας τόνισε ότι για να υπάρχει έναρξη εκλογικής διαδικασίας πρέπει να αποφανθεί το συνέδριο ότι αποδέχεται. «Αυτή την ερώτηση θα την έθετα ώστε να μπούμε σε οτιδήποτε άλλο». Είπε ότι η πρόταση των τριών (Σ.Φάμελλου-Παππά- Γ.Τσίπρα) ήταν σαφής: όχι εκλογές. Πρόσθεσε ότι η πρόταση Κασσελάκη επίσης ήταν σαφής για εκλογές στις 10 Μαρτίου πακέτο.

Ανέφερε επίσης ότι ζήτησε από την Όλγα Γεροβασίλη να εξηγήσει την πρότασή της και την ημερομηνία. Πρόσθεσε ότι είπε απευθυνόμενη στον κ. Κασσελάκη: «αν είναι 10 Μαρτίου να τις κάνεις μόνος σου». Επιπλέον, ότι ο κ. Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα και είπε: «αρκετά, οι μάσκες έπεσαν, δεν πάμε σε εκλογές, προχωράμε μπροστά», ταυτόχρονα όμως οι σύνεδροι ψήφιζαν την πρόταση των τριών για ακύρωση των εκλογών, η οποία δεν ολοκληρώθηκε διότι δεν έγινε καταμέτρηση (υπέρ-κατά).

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣούπερ προσφορά* για τον νικητή της Super League από το Pamestoixima.gr
Επόμενο άρθροΠολ ΜακΚάρτνεϊ: Αποκάλυψε την άγνωστη ιστορία των στίχων του τραγουδιού «Yesterday» των Beatles