Με την ανώτατη ποινή -της ισόβιας κάθειρξης- βρίσκεται αντιμέτωπος ο βασικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης του Κολωνού, Ηλίας Μίχος.

Στις 10:00 το πρωί θα ακούσει την ποινή του καθώς κρίθηκε ένοχος για το βασικό αδίκημα, που είναι αυτό του βιασμού της 12χρονης. Η τροποποίηση του ποινικού κώδικα το 2021, έφερε αυστηρότερο πλαίσιο στις ποινές για τους βιασμούς ανηλίκων και ο 55χρονος γνωρίζει ότι κινδυνεύει πλέον με τα  ισόβια .Στην ποινή του για το βιασμό του κοριτσιού θα προστεθούν και οι ποινές για τα άλλα αδικήματα στα οποία κρίθηκε ένοχος. Τη μαστροπεία, τη διακίνηση πορνογραφικού υλικού, κατάχρηση ανηλίκου και παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αλήθεια, είναι ότι ο 55χρονος μετά την απόφαση για την ενοχή του δεν έχει πολλές ελπίδες και ξέρει ότι θα μείνει για πολλά χρόνια στη φυλακή. Το ανώτερο που προβλέπεται είναι τα 25 χρόνια.

Ποινές που φθάνουν μέχρι και τα 15 χρόνια κάθειρξη αντιμετωπίζουν ο «Μιχάλης» για τη μαστροπεία και την παιδική πορνογραφία αλλά και οι άλλοι 16 «πελάτες». Οι συγκεκριμένοι άντρες,  κρίθηκαν ένοχοι για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη και οι ποινές μπορούν να φθάσουν μέχρι και τα 10 χρόνια.

Την περασμένη Παρασκευή, οι δικηγόροι τους, αγόρευσαν για τα ελαφρυντικά και είναι πια στην κρίση του δικαστηρίου αν θα τα δεχτούν ή όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ερώτημα σε αυτή την περίπτωση, είναι πως είναι δυνατόν να αναγνωρισθεί ελαφρυντικό σε έναν άνθρωπο που κακοποιεί ένα παιδί μόλις 12 ετών. Ο νόμος, όμως το προβλέπει και το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο, να λειτουργεί βάση αυτού.

Η ανακοίνωση της ποινής για τον Ηλία Μίχο σφραγίζει δικαστικά μία πρωτοφανή υπόθεση για τα ελληνικά δεδομένα που ήρθε στο φως τον Οκτώβριο του 2022. Οι αποκαλύψεις άφησαν άφωνο και σε σοκ το Πανελλήνιο. Ενήλικες άντρες, πατεράδες οι περισσότεροι με παιδιά στην ηλικία του κοριτσιού, έκλειναν ερωτικά ραντεβού με την 12χρονη. Αρρωστημένες καταστάσεις που παρουσιάστηκαν στη δίκη που έγινε κεκλεισμένων των θυρών λόγω της ανηλικότητας του παιδιού και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν υιοθέτησε την Εισαγγελική Πρόταση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Η Εισαγγελέας ζητούσε να απαλλαγεί ο Μίχος από το αδίκημα του βιασμού και ήταν καταπέλτης για τη μητέρα της 12χρονης.

Η απόφαση όμως -με πλειοψηφία των 4 ενόρκων- βγάζει την μητέρα του κοριτσιού εκτός φυλακής μετά από 18 μήνες προφυλάκισης. Η μητέρα όταν άκουσε την ετυμηγορία ξέσπασε σε κλάματα και τώρα περιμένει να ολοκληρωθεί το δικαστήριο προκειμένου να βγει από τη φυλακή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η  μητέρα βρισκόταν σε κελί δίπλα από τη Ρούλα Πισπιρίγκου σε ειδικό χώρο στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Η μία καταδικάστηκε σε ισόβια και η μητέρα αθωώθηκε, ακριβώς την ίδια ημέρα .

Η μητέρα της 12χρονης, φώναζε από την πρώτη στιγμή ότι δεν έχει σχέση με τον εφιάλτη του παιδιού της και η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε να τη δικαιώσει. Εντός δικαστικής αίθουσας δε -σε αυτούς τους τρεις μήνες που διήρκησε η δίκη- επιτέθηκε αρκετές φορές στον βασικό κακοποιητή του παιδιού της, τον Ηλία Μίχο.
Σε μία επιστολή της λίγο πριν την απόφαση του δικαστηρίου έγραφε ότι περιμένει αυτό το δικαστήριο για να δικαιωθεί το παιδί της, όπως και έγινε.

Η φρίκη του Κολωνού όμως δεν τελειώνει με την σημερινή ανακοίνωση των ποινών καθώς ανοιχτή είναι και μία δεύτερη δικογραφία με άλλους 9 κατηγορούμενους.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜποτιλιαρισμένος ο Κηφισός – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
Επόμενο άρθροVolvo: Το αμιγώς ηλεκτρικό EX30 πήρε βραβείο του World Urban Car για το 2024