Το πρώτο βήμα για την πρόκριση στο final-4 του Euro Cup ανδρών στην υδατοσφαίριση θα επιδιώξει να κάνει σήμερα (6/4, 18:00) η Βουλιαγμένη, που υποδέχεται την Πριμόριε Ριέκα στο κολυμβητήριο «Κύπρος» της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στον πρώτο μεταξύ τους προημιτελικό.

Ενα χρόνο μετά την παρουσία του στα ημιτελικά του Champions League, ο ΝΟΒ θέλει και σαφώς είναι σε θέση να διεκδικήσει διάκριση στη δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση, με την κληρωτίδα να του επιφυλάσσει ένα σχετικά βατό ζευγάρωμα, μακριά από τις πιο ισχυρές ομάδες που συνεχίζουν στο Euro Cup, όπως η Γιουγκ Ντουμπρόβνικ, η Σαβόνα και ο Ερυθρός Αστέρας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η κροατική ομάδα είναι εύκολος αντίπαλος, ιδιαίτερα στην έδρα της, οπότε το συγκρότημα του Βλάντιμιρ Βουγιασίνοβιτς θα επιζητήσει τη νίκη και μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά στο πρώτο ματς, ώστε να πάει με καλύτερες προϋποθέσεις στη ρεβάνς της 27ης Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλιαγμένη αγωνίστηκε στη φάση των ομίλων του Champions League, όπου αποκλείστηκε, και στη συνέχεια απέκλεισε στους «16» του Euro Cup τη Μπαρτσελόνα με δύο νίκες (17-13 στην Ισπανία και 10-6 στη Βάρη).

Η Πριμόριε Ριέκα ξεκίνησε κι αυτή από το Champions League, αλλά αποκλείστηκε στα προκριματικά. Μάλιστα, αντιμετώπισε τον ΝΟΒ στον όμιλο της Οραντέα, σε ένα ματς όπου η ελληνική ομάδα επικράτησε 14-12, με τέσσερα γκολ του Αριστείδη Χαλυβόπουλου.

Οι Κροάτες «μετακόμισαν» στο Euro Cup, όπου στα προκριματικά πέτυχαν τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς (σε όμιλο τον οποίο φιλοξένησαν) και στη συνέχεια τερμάτισαν πρώτοι στον Γ΄ όμιλο, με απολογισμό τέσσερις νίκες (3/3 εντός έδρας) και δύο ήττες. Στη φάση των «16» αντιμετώπισαν τη Ντιναμό Τιφλίδας και πέρασαν με δύο νίκες, 8-7 στη Ριέκα και 20-15 στη Γεωργία.

Η Πριμόριε Ριέκα υπήρξε μία από τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές ομάδες στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 2010, διάστημα κατά το οποίο κατέκτησε τρεις φορές την Αδριατική Λίγκα, δύο πρωταθλήματα και τρία κύπελλα Κροατίας (έχει κι άλλο ένα παλιότερα, καθώς και ένα κύπελλο στην ενιαία Γιουγκοσλαβία), ενώ έφτασε δύο φορές ως τον τελικό του Champions League, γνωρίζοντας όμως ισάριθμες ήττες από την Προ Ρέκο (2012 και 2015).

Τα επόμενα χρόνια οπισθοχώρησε αρκετά και πλέον προσπαθεί να επιστρέψει σε πρωταγωνιστικό ρόλο, στηριζόμενη πάντως σε μεγάλο βαθμό σε νεαρούς παίκτες. Προπονητής της ομάδας είναι ο άλλοτε διεθνής Κροάτης Ιγκόρ Χίνιτς («χρυσός» Ολυμπιονίκης το 2012 στο Λονδίνο) και στο ρόστερ της υπάρχει ένας παλιός γνώριμος της Βουλιαγμένης, ο φουνταριστός Λόβρο Πάπαριτς.

Ο έμπειρος Μαυροβούνιος Ντάρκο Μπργκούλιαν, ο διεθνής Ολλανδός Κας Τε Ρίλε και ο Σλοβένος Γιάσα Κάντιβετς είναι οι ξένοι της Πριμόριε, ενώ από τους αρκετούς νεαρούς ξεχωρίζουν ο Τιν Μπρούμπνιακ (που είναι και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας) και ο τερματοφύλακας Μάουρο Ιβάν Τσούμπρανιτς.

Να σημειωθεί ότι η Ριέκα, εκτός των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, μετέχει και στην Αδριατική Λίγκα (δεν κατάφερε να πλασαριστεί στην πρώτη πεντάδα και αγωνίζεται πλέον για τις θέσεις 6-8, όπου προηγείται στην κατάταξη), ενώ στο πρωτάθλημα Κροατίας έχει προκριθεί στα ημιτελικά των πλέι-οφ με 2-0 νίκες επί της Μόρναρ Σπλιτ.

Διαιτητές της αναμέτρησης θα είναι ο Σέρβος Ιβάν Ράκοβιτς και ο Γάλλος Ζιλιάν Στεφάν Μπουρζ.

Το Euro Cup από φέτος θα ολοκληρώνεται με final-4, το οποίο θα διεξαχθεί το διήμερο 17-18 Μαϊου. Αν η Βουλιαγμένη προκριθεί, θα παίξει στον ημιτελικό με το νικητή του ζευγαρίου ανάμεσα στην ιταλική Σαβόνα και τη γερμανική Σπαντάου.

Το πρόγραμμα των πρώτων προημιτελικών του Euro Cup ανδρών

Σάββατο 6 Απριλίου
Βουλιαγμένη- Πριμόριε Ριέκα
Στεάουα – Σαμπαντέλ
Σαβόνα- Σπαντάου

Τρίτη 9 Απριλίου
Γιουγκ Ντουμπρόβνικ- Ερυθρός Αστέρας

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΥπουργείο Πολιτισμού: Αρχίζει την Τρίτη η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια για έξι ηλεκτρικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ