Η Νικαράγουα ανακοίνωσε πως διακόπτει «κάθε διπλωματική σχέση» με τον Ισημερινό μετά την εισβολή αστυνομικών στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο για να συλλάβουν έναν πρώην αντιπρόεδρο του Ισημερινού, τον Χόρχε Γκλας, ο οποίος είχε βρει εκεί καταφύγιο.

«Μπροστά στην ασυνήθιστη και καταδικαστέα ενέργεια που απορρίπτεται τελεσίδικα, λαμβάνουμε την κυρίαρχη απόφαση να διακόψουμε κάθε διπωλματική σχέση με την κυβέρνηση του Ισημερινού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την απόφαση αυτή, η Μανάγκουα στέλνει ένα μήνυμα στον Παναμά. Ο πρώην πρόεδρος του Παναμά Ρικάρντο Μαρτινέλι (2009-2014) έχει καταφύγει από τις 7 Φεβρουαρίου στην πρεσβεία της Νικαράγουας, που του χορήγησε άσυλο, για να διαφύγει ποινή φυλάκισης για ξέπλυμα χρημάτων.

Νωρίτερα το Μεξικό είχε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις του με το Κίτο μετά την εισβολή χθες, Παρασκευή, αστυνομικών στην πρεσβεία του για να συλλάβουν τον Γκλας, ο οποίος καταζητούνταν από τη δικαιοσύνη της χώρας του για διαφθορά και στον οποίο είχε μόλις χορηγηθεί άσυλο.

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ κατήγγειλε μια «κατάφωρη παρβίαση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας του Μεξικού», με μήνυμά του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση του Ορτέγα εξέφρασε την αλληλεγγύη της με το Μεξικό και υπενθύμισε πως απέσυρε τον πρεσβευτή της από το Κίτο το 2020, λόγω της υπόθεσης του Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks είχε καταφύγει τον Ιούνιο του 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Παρέμεινε κλεισμένος σ’ αυτή για σχεδόν επτά χρόνια και έλαβε την υπηκοότητα του Ισημερινού, η οποία στη συνέχεια του αφαιρέθηκε.

«Την 1η Σεπτεμβρίου 2020 ανακαλέσαμε τον πρεσβευτή μας από το Κίτο (…) θα επισημοποιήσουμε (σήμερα Σάββατο) τη διακοπή όλων των διπλωματικών σχέσεων», πρόσθεσε η κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροCopa del Rey: Κυπελλούχος μετά από 40 χρόνια η Αθλέτικ Μπιλμπάο, νίκησε στα πέναλτι τη Μαγιόρκα (4-2)
Επόμενο άρθροΚουτσούμπας: Αντλούμε δύναμη από τους «200» της Καισαριανής και συνεχίζουμε να βαδίζουμε τον δρόμο της ανατροπής