Του Γιώργου Παλληκάρη

Η τεχνολογία έχει πραγματικά κάνει άλματα καθώς έχουμε φτάσει στο σημείο να μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη και αυτοματισμούς άνευ προηγουμένου. Πλέον οι εταιρίες μπορούν να πετυχαίνουν αδιανόητους χρόνους στην κατασκευή των μοντέλων τους. Η Tesla για παράδειγμα βγάζει από τη γραμμή παραγωγής ένα έτοιμο μοντέλο ανά 40 δευτ. ενώ πλέον στο παιχνίδι μπήκε και η αντίπαλος της Xiaomi με 76 δευτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tesla

Με αυτή την hi-tech βοήθεια λοιπόν, στο Gigafactory της Tesla στην Κίνα, η παραγωγή ενός Model Y ολοκληρώνεται σε κάτω από 40 δευτ. Για την ακρίβεια, ένα Tesla Model Y είναι έτοιμο ανά 39.62 δευτ. χάρη στη χρήση πρωτοπόρων αυτοματισμών, σε ποσοστό  95% της παραγωγής. Μάλιστα ο επίσημος λογαριασμός της Tesla, δημοσίευσε στην πλατφόρμα “X” (τόσο η Tesla όσο και το “X”ανήκουν στον Elon Musk), ένα βίντεο από το εργοστάσιο της Σαγκάης, που αποδεικνύει τα βήματα και την ταχύτητα παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, το σχόλιο που συνοδεύει το βίντεο αναφέρει το εξής: «Το εργοστάσιο της Σαγκάης λειτουργεί αυτόματα στο 95%, κάτι που επιτρέπει την παραγωγή ενός οχήματος σε κάτω από 40 δευτ. Από εκεί που χρειάστηκαν 2.5 χρόνια για την κατασκευή του πρώτου εκατομμυρίου μονάδων Tesla, το δεύτερο εκατομμύριο οχημάτων ολοκληρώθηκε σε μόλις 12 μήνες».

Xiaomi

Πλέον όμως έρχεται να διαφημίσει την απίστευτη ταχύτητα της και η Xiaomi η οποία πριν λίγες ημέρες παρουσίασε το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο και έγινε sold out μέσα σε 24 ώρες για το 2024. Ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μάρκας, Lei Jun, αποκάλυψε ότι το εργοστάσιο μπορεί να κατασκευάσει 40 αυτοκίνητα ανά ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι ένα νέο Xiaomi SU7 θα βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής κάθε 76 δευτερόλεπτα. Ο υψηλός ρυθμός οφείλεται στην ιδιαίτερα αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής και στις προηγμένες έξυπνες τεχνικές που εμπλέκονται. Στο εργοστάσιο φέρονται να λειτουργούν περισσότερα από 700 ρομπότ. Εκτελούν εργασίες όπως η εγκατάσταση, η επιθεώρηση και η μεταφορά. Π.χ. ρομποτικοί βραχίονες τοποθετούν επίσης το μπροστινό και το πίσω παρμπρίζ, αλλά και την πανοραμική ηλιοροφή. Από τη στιγμή που τα εξαρτήματα παραλαμβάνονται μέχρι τη συναρμολόγησή τους στο αμάξωμα του αυτοκινήτου, χρειάζονται λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα.



ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠοσειδώνας Καρπάθου: «Περιμέναμε έστω μία ανακοίνωση από τους αντιπάλους μας»
Επόμενο άρθροΛύγισε στο τέλος το αξιόμαχο Περιστέρι ο Ολυμπιακός (highlights)