Αναστέλλονται οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων στη Βαλτιμόρη, μετά την κατάρρευση της Francis Scott Key, στο λιμάνι της συγκεκριμένης πόλης των ΗΠΑ, την Τρίτη (26/3).

Κι αυτό γιατί και οι έξι άνθρωποι, που αγνοούνταν θεωρείται πλέον πως είναι νεκροί, σύμφωνα με ανακοίνωση ανώτερου αξιωματικού του Αμερικανικού Λιμενικού Σώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με βάση τη διάρκεια των ερευνών που διενεργήθηκαν (…), και τη θερμοκρασία του νερού, αυτή τη στιγμή δεν εκτιμάμε πως θα βρούμε ανθρώπους ακόμη στη ζωή», εξήγησε ο αντιναύαρχος Σάνον Γκίλριδ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

 

Φωτογραφίες και βίντεο που έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου προκαλούν σοκ, καθώς η σιδερένια γέφυρα κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως όλα δείχνουν, το φορτηγό πλοίο που έπεσε στη γέφυρα αντιμετώπιζε απώλεια ισχύος.

Μάλιστα, το πλήρωμα φαίνεται να είχε ενημερώσει τις Αρχές ότι είχε χάσει τον έλεγχό του.

 

Σύμφωνα με το ABC News, «το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Dali “έχασε την ισχύ” του, καθώς έφευγε από το λιμάνι και το πλήρωμα είχε προειδοποιήσει τους αξιωματούχους του Μέριλαντ, για πιθανή πρόσκρουση».

Όλα ξεκίνησαν γύρω στη 1:30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα), όταν το πλοίο Dali προσέκρουσε στη γέφυρα Francis Scott Key, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει και οχήματα να βρεθούν στο νερό.

Βίντεο που δημοσιεύτηκε στα social media, δείχνει το πλοίο να πέφτει στη γέφυρα στο σκοτάδι και να τυλίγεται στις φλόγες με τους προβολείς των οχημάτων να διακρίνονται, ενώ πέφτουν στο νερό.

Ευτυχώς, γρήγορη ήταν η αντίδραση των διερχόμενων οδηγών, που πρόβαλαν να κόψουν ταχύτητα, αποφεύγοντας τη βουτιά στο κενό και τη δημιουργία μιας μεγαλύτερης καταστροφής.

Πως κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος» η σιδερένια γέφυρα

Μιλώντας στο Skynews, ο μηχανικός Τζούλιαν Κάρτερ εξήγησε τον λόγο, που η γέφυρα κατέρρευσε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Γέφυρες σαν αυτή στη Βαλτιμόρη είναι «πολύ αδύναμες σε κάποια σημεία».

«Η “καταστροφική κατάρρευση” μεγάλου μέρους της οφείλεται στο ότι όλα είναι “αλληλένδετα” κατά μήκος της κατασκευής. Άλλες μεγάλες γέφυρες μπορεί να έχουν κεντρικά σημεία, όπου υπάρχει αποσύνδεση από τα υπόλοιπα τμήματα. Όμως, σε αυτή την περίπτωση η διασυνδεδεμένη φύση της γέφυρας σημαίνει πως “όταν αφαιρέσεις ένα μέρος της, όλο το σύστημα καταρρέει”. Η “ελαφριά κατασκευή” πιθανότατα δοκιμάστηκε κάποια στιγμή, για το ενδεχόμενο σύγκρουσης με πλοίο και μπορεί να πέρασε το τεστ την εποχή εκείνη. Όμως τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν πλέον “διπλάσια έκταση”», υποστήριξε.

«Μου ήρθαν στο μυαλό και προσευχόμουν στο Θεό να μην τους είχε συμβεί τίποτα»

Υπάλληλος της Brawner Builders αποκάλυψε την αντίδραση του, όταν έμαθε για την καταστροφή από έναν συνάδελφο, που ήξερε ότι εργάζονταν στη γέφυρα.

«Όταν μου το είπε αυτό, μου ήρθαν στο μυαλό και προσευχόμουν στο Θεό να μην τους είχε συμβεί τίποτα», είπε.

«Είναι τόσο δύσκολο για μένα να το περιγράψω. Ξέρω ότι πριν από ένα μήνα ήμουν εκεί και ξέρω πώς είναι όταν περνούν τα τρέιλερ. Φανταστείτε να ξέρετε ότι πέφτει. Είναι τόσο δύσκολο, που δεν θα ήξερε κανείς τι να κάνει», συνέχισε..



ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗΠΑ: Πέθανε ο Αμερικανός γλύπτης Ρίτσαρντ Σέρα
Επόμενο άρθροΑττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικά τμήματα από σήμερα