του Δημήτρη Διατσίδη

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Nicolo Bulega κέρδισε μια ιστορική νίκη στα WorldSBK στο Phillip Island, ενώ ήταν μια απίστευτη επιστροφή για τον Andrea Iannone καθώς εξασφάλισε το πρώτο του βάθρο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike!


Ο Nicolo Bulega (Aruba.it Racing – Ducati) έγραψε ιστορία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MOTUL FIM Superbike στον 1ο Αγώνα του Grand Ridge Brewery Australian Round, καθώς έγινε ο πρώτος αναβάτης που κέρδισε στο ντεμπούτο του στο WorldSBK μετά από τον συναθλητή του Alvaro Bautista το 2019. Ήταν το πρώτο βάθρο με τρεις Ιταλούς, η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό μετά τον 1ο Αγώνα στο Misano το 1993, με τους Andrea Locatelli (Pata Prometeon Yamaha) και Andrea Iannone (Team GoEleven) να συμπληρώνουν το βάθρο, με τον τελευταίο να σηματοδοτεί την επιστροφή του στην αγωνιστική δράση οδηγώντας τον Αγώνα και καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση.

Ο IANNONE ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ: εκπληκτική εκκίνηση μόλις σβήσανε τα φώτα
Ο Iannone κατάφερε να προηγηθεί στον πρώτο του Αγώνα μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας από οποιαδήποτε κατηγορία, αποδεικνύοντας ότι ο “The Maniac” έχει ακόμα ό,τι χρειάζεται για να αγωνιστεί μπροστά. Ο Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) μπόρεσε να περάσει το αστέρι της Ducati και πήρε το προβάδισμα με μια απίστευτη κίνηση για να φτάσει στο προβάδισμα, το οποίο κράτησε πριν ο Iannone περάσει στη στροφή 1 στον 2ο γύρο. Υπήρχε μια ομάδα αναβατών που πάλευε για τις κορυφαίες θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) που ανέβηκε από την ένατη θέση στην πρώτη τριάδα, αν και μια πτώση στη στροφή 10 στον 4ο γύρο τον έριξε εκτός διεκδίκησης νίκης. Η κορυφαία ομάδα αντάλλαζε θέσεις μέχρι το pit stop μεταξύ των γύρων 9 και 11, με τη σειρά να κλονίζεται λίγο μετά τις αλλαγές στα πίσω ελαστικά.

Ο Nicolo Bulega είχε πάρει λίγο νωρίτερα και την Superpole με νέο απόλυτο ρεκόρ πίστας στο 1’27.916

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ BULEGA ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: νίκη στο ντεμπούτο
Οι κορυφαίοι πρώτοι μπήκαν στον 9ο γύρο, με τους Iannone, Bulega, Lowes, Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), Jonathan Rea (Pata Prometeon Yamaha) και Bautista να κάνουν pit stop. Ο Bulega βγήκε μπροστά καθώς ήταν στο προβάδισμα πριν από το pit stop αφού πέρασε τον Iannone στη στροφή 1 στον 7ο γύρο και έμεινε μπροστά κερδίζοντας μια εκπληκτική παρθενική νίκη με την Panigale V4 R. Ο Locatelli έδωσε μάχη από την 6η στη 2η θέση, καθώς χρησιμοποίησε μια εναλλακτική στρατηγική με το pit stop στον 11ο γύρο, με τον Iannone στην 3η, αφού έχασε έδαφος στο pit stop.
Το #29 έπρεπε να παλέψει με τους Alex Lowes και Razgatlioglu για να διεκδικήσει το πρώτο του βάθρο, την πρώτη του επίσκεψη στο βάθρο μετά το MotoGP™ στο Αυστραλιανό Grand Prix του 2018, τερματίζοντας μόλις δύο δευτερόλεπτα πιο πίσω από τον Bulega. Ο Locatelli έδειξε ισχυρό ρυθμό στο δεύτερο μισό του Αγώνα για να προηγηθεί των αντιπάλων του, συμπεριλαμβανομένου του Iannone. Ο Bulega έγινε ο πρώτος αναβάτης που κέρδισε διαδοχικούς Αγώνες σε διαφορετικά Πρωταθλήματα, αφού κέρδισε τον 2ο Αγώνα στην Jerez στο WorldSSP το 2023 και τον 1ο Αγώνα στο Phillip Island στο WorldSBK, ενώ είναι ο τρίτος Ιταλός που κέρδισε στο ντεμπούτο του μετά τους Max Biaggi και Davide Tardozzi. Το βάθρο που δεν περιλαμβάνει το «Titanic Trio» είναι το πρώτο μετά το Portimao το 2021 όταν ο Michael van der Mark (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), ο Scott Redding (Bonovo Action BMW) και ο Loris Baz μοιράστηκαν το βάθρο.

O Razgatlioglu (54) δεν είναι ευχαριστημένος με την τελική 5η θέση

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΘΕΣΕΙΣ: Ο Razgatlioglu στην 5η θέση στον πρώτο του Αγώνα με BMW, ο Aegerter αντεπιτίθεται
Παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε για ένα βάθρο, ο Alex Lowes τερμάτισε τον Αγώνα στην 4η θέση, αν και ο ρυθμός του ήταν γρήγορος σε όλη τη διάρκεια του Αγώνα των 20 γύρων, τερματίζοντας μόλις τέσσερα δευτερόλεπτα μακριά από τη νίκη. Ο Razgatlioglu διεκδίκησε την 5η θέση, αν και πέρασε τη γραμμή στην 4η. Στον Πρωταθλητή του 2021 επιβλήθηκε ποινή 1.225 δευτερολέπτων για παράβαση του χρόνου παρέμβασης στο Pit ενώ άλλαζε τα ελαστικά του, κάτι που τον υποβίβασε στην 5η θέση καθώς τερμάτισε ως ο κορυφαίος αναβάτης της BMW. Ο Dominique Aegerter (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) ήταν στην 6η θέση. Ξεκίνησε από την 4η, αλλά έπεσε στη 14η θέση στο πρώτο μισό του Αγώνα πριν επιστρέψει στην πρώτη εξάδα.

Ο Dominique Aegerter (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) έκανε καλό αγώνα

ΟΙ 10 ΠΡΩΤΟΙ: Ο Gerloff μάχεται, ο Redding τιμωρείται και οι 5 κατασκευαστές στην πρώτη δεκάδα
Ο ρυθμός της BMW ήταν καλός καθ’ όλη τη διάρκεια του Αγώνα με τον van der Mark στην 7η θέση. Το #60 έκανε τους ταχύτερους γύρους σε όλο το πρώτο μέρος του Αγώνα καθώς τερμάτισε μόλις ένα δέκατο πίσω από τον Aegerter. Ο Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) ήταν 9ος μπροστά από τον Garrett Gerloff (Bonovo Action BMW), ο οποίος είχε παλέψει από το πίσω μέρος του grid μετά από ένα δύσκολο Tissot Superpole. Ο συναθλητής του, Redding, τον είχε ακολουθήσει αλλά μια ποινή 2.030 δευτερολέπτων για τα όρια του χρόνου στο pit stop τον έριξαν πίσω από τον Xavi Vierge (Team HRC). Ο Vierge πέρασε τη γραμμή στην 11η θέση, αλλά η ποινή του Redding τον ανέδειξε στην πρώτη δεκάδα για να εξασφαλίσει ότι και οι πέντε κατασκευαστές ήταν στην πρώτη δεκάδα.

Πτώση για τον Alvaro Bautista στο ξεκίνημα της χρονιάς

ΒΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΝΕΣ: Ο Bassani ξεκινάει με τη 12η θέση, ο Bautista 15ος μετά την πτώση
Ο Axel Bassani (Kawasaki Racing Team WorldSBK) σημείωσε βαθμούς στο ντεμπούτο του στην ομάδα, παρά το γεγονός ότι είχε μία ποινή Long Lap Penalty μετά από μια σύγκρουση με τον Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team). Ο ‘El Bocia’ και ο Gardner είχαν μία σύγκρουση στον 3ο γύρο στη στροφή 10, καθώς ο Bassani προσπάθησε να προσπεράσει, με τους αγωνοδίκες της FIM να τιμωρούν τον Ιταλό. Ήταν μπροστά από τον Sam Lowes (Elf Marc VDS Racing Team), ο οποίος έμεινε τελικά πίσω μετά από ένα υπέροχο ξεκίνημα, με τον Michael Ruben Rinaldi (Team Motocorsa Racing) στην 14η θέση. Ο Bautista έμεινε στη 15η θέση μετά την πτώση του.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟΝ REA: χωρίς βαθμούς για την Yamaha
Ο Philipp Oettl (GMT94 Yamaha) είχε δείξει απίστευτο ρυθμό στο Phillip Island τόσο πέρυσι, όσο και σε όλη τη διάρκεια των επίσημων δοκιμών φέτος, αλλά δεν μπόρεσε να επαναλάβει την επίδοσή του που ήταν στην πρώτη πεντάδα πέρυσι. Έφτασε στην 16η θέση, μπροστά από τον Jonathan Rea (Pata Prometeon Yamaha). Ο Rea δυσκολεύτηκε όλο το Σαββατοκύριακο και αυτό συνεχίστηκε στον 1o Αγώνα, τερματίζοντας 38 δευτερόλεπτα μακριά από τη νίκη. Ο Tito Rabat (Kawasaki Puccetti Racing) ήταν 18ος μπροστά από το δίδυμο της PETRONAS MIE Racing Honda Team, Tarran Mackenzie και Adam Norrodin, ενώ ο Bradley Ray (Yamaha Motoxracing WorldSBK Team) ήταν 21ος και ο τελευταίος αναβάτης μετά από μία πτώση στο πρώτο μισό του Αγώνα.


Οι 6 κορυφαίοι του 1ου Αγώνα WorldSBK:

1. Nicolo Bulega (Aruba.it Racing – Ducati)
2. Andrea Locatelli (Pata Prometeon Yamaha) +2.280s
3. Andrea Iannone (Team GoEleven) +2.630s
4. Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +4.728s
5. Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) +5.706s
6. Dominique Aegerter (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) +8.333s

Ταχύτερος γύρος: Nicolo Bulega (Ducati), 1’28.564s – νέο ρεκόρ ταχύτερου γύρου σε Αγώνα

Τα πλήρη αποτελέσματα:

Results-11

//www.instagram.com/embed.js

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτο Νότιγχαμ για Βλαχοδήμο ο Πογιέτ
Επόμενο άρθροΗ Γουέστ Χαμ θέλει να κρατήσει τον Μόγιες, αλλά…