Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης με ανακοίνωση της εφιστά την προσοχή στους πολίτες, καθώς βάσει των μετρήσεων που διενεργούνται στο δίκτυο «ΣΧΕΔΙΑ» της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης, παρατηρούνται αυξημένες τιμές των συγκεντρώσεων ΑΣ10, ως αποτέλεσμα της μεταφερόμενης σκόνης προς την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι συγκεντρώσεις, όπως αναφέρεται, αναμένεται να είναι αυξημένες σήμερα, Τετάρτη 27 Μαρτίου και αύριο, 28 Μαρτίου, σε όλη την Κρήτη και ειδικότερα στη δυτική Κρήτη (άνω των 50 µg/m³), βάσει της πρόγνωσης της ποιότητας του αέρα. H εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται στενά, όπως επισημαίνεται, από το δίκτυο «ΣΧΕΔΙΑ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Υπηρεσία θα επανέλθει με νεότερες οδηγίες σύμφωνα και με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας Αρ. Πρωτ:Δ1(δ)/ΓΠοικ. 10655 “Συστάσεις για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από επεισόδια αιθαλομίχλης” μόλις οριστικοποιηθούν οι προβλέψεις σε σχέση με τις υπερβάσεις των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10)» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Επιπλέον, ανάλογα με το επίπεδο των εκτιμώμενων 24ωρων συγκεντρώσεων, οι συστάσεις και τα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, περιορισμό της έντονης άσκησης ειδικά σε εξωτερικούς χώρους, για καρδιοπαθείς και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και χρήση εισπνοών, ανακουφιστικού φαρμάκου.

Η «ΣΧΕΔΙΑ» αποτελείται από πέντε σταθμούς παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας στο νησί. Το δίκτυο για την καταγραφή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Περιφέρεια Κρήτης αποτελείται από δύο πλήρεις αστικούς σταθμούς στις πόλεις του Ηρακλείου και των Χανίων, ενός περιαστικού σταθμού στο Ηράκλειο και τον εξοπλισμό με πρόσθετους αναλυτές σε δύο υφιστάμενους σταθμούς στο Ακρωτήρι Χανίων και στο Φινοκαλιά Λασιθίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάλογα με το επίπεδο των εκτιμώμενων 24ωρων συγκεντρώσεων, οι συστάσεις και τα μέτρα περιλαμβάνουν:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ ευθύνη των Δήμων για τα αδέσποτα ζώα και τα πάρκα ζώων συντροφιάς
Επόμενο άρθροΜελέτη διαπιστώνει κρυφές εγκεφαλικές αλλαγές σε άτομα με καρδιακές παθήσεις