Οι γυναίκες συνήθως μιλάνε στον γυναικολόγο τους για θέματα όπως οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, για το τεστ Παπ και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για
σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και πολλά άλλα γυναικολογικής φύσεως θέματα υγείας και κυρίως ό,τι αφορά τα αναπαραγωγικά τους όργανα.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που πρέπει να συζητάτε με τον γυναικολόγο σας: την υγεία της καρδιάς σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου είναι σημαντική σε όλες τις ηλικίες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου στις γυναίκες και η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Πολλά προβλήματα θα μπορούσαν να προληφθούν εάν οι γυναίκες μιλούσαν και για την καρδιά τους με τον γυναικολόγο τους, ιδιαίτερα πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η πείρα μου έχει δείξει ότι σπανίως μπορεί να σκεφτεί μία γυναίκα ότι η καρδιά της μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα στην εγκυμοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν λοιπόν 5 βασικές ερωτήσεις που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς και είναι καλό να συζητήσει κάθε γυναίκα με τον γυναικολόγο της.

1. Μπορούν τα αντισυλληπτικά να επηρεάσουν την καρδιά μου;

Υπάρχουν τρεις τύποι αντισυλληπτικών χαπιών, τα οποία έχουν ορμόνες (είτε συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης είτε μόνο προγεστερόνη).

Τα αντισυλληπτικά χάπια με οιστρογόνα έχει φανεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών. Οι γυναίκες που έχουν ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης ή που είχαν πάθει θρόμβωση δεν πρέπει να παίρνουν οιστρογόνα.

2. Πώς μπορεί η εγκυμοσύνη να επηρεάσει την καρδιά μου;

Ιδανικά, οι γυναίκες θα πρέπει να φροντίζουν την υγεία τους πριν μείνουν έγκυοι, ώστε να αποτρέψουν επιπλοκές με ανεπιθύμητα αποτελέσματα για τις ίδιες και τα μωρά τους.

Θα πρέπει να διατηρείτε ένα υγιές βάρος, να ασκείστε, να ακολουθείτε μία υγιεινή διατροφή, αν ελέγχετε την πίεσή σας και να φροντίζετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρο) να είναι φυσιολογικά.

Ειδικά όσες έχουν θέματα παχυσαρκίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης ή διαβήτη θα πρέπει να συζητήσουν αναλυτικά με τον γυναικολόγο τους το θέμα της υγείας της καρδιάς τους στην εγκυμοσύνη. Μπορεί να έχει μία γυναίκα προδιαβήτη και να μην το ξέρει ή να είναι παχύσαρκη και αυτό να προκαλέσει υπέρταση και πιθανώς διαβήτη κύησης και προεκλαμψία.

Θα πρέπει επίσης να πείτε στον γιατρό σας εάν είχατε από παιδί καρδιακά προβλήματα, ακόμα κι αν δεν σας έχουν απασχολήσει εδώ και πολλά χρόνια. Οι γυναίκες που έχουν γεννηθεί με
συγγενείς ανωμαλίες της καρδίας, έχουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν ένα μωρό που θα έχει καρδιακό πρόβλημα. Είναι απαραίτητη η εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε κάθε εγκυμοσύνη, αλλά και την περίοδο μετά τον τοκετό κι αυτό ισχύει όχι μόνο για εκείνες που έχουν παράγοντες κινδύνου ή υποκείμενη ασθένεια.

3. Ποια συμπτώματα στην εγκυμοσύνη μπορεί να σχετίζονται με την καρδιά μου;

Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή την περίοδο μετά, τα οποία θα μπορούσαν να είναι «καμπανάκι» για καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η δύσπνοια ή η εξάντληση μπορεί να θεωρηθούν «φυσιολογικά» για μία έγκυο, αλλά θα μπορούσαν να αποτελούν συμπτώματα περιγεννητικής μυοκαρδιοπάθειας, ενός ασυνήθιστου τύπου
καρδιακής ανεπάρκειας που εμφανίζεται προς το τέλος της εγκυμοσύνης ή κατά τους μήνες που ακολουθούν.

4. Εάν είχα επιπλοκές εγκυμοσύνης, επηρεάζεται η υγεία της καρδιάς μου;

Η υπέρταση κύησης, η προεκλαμψία, ο διαβήτη κύησης, ο πρόωρος τοκετός και η γέννηση μικρού μωρού είναι παράγοντες που δείχνουν ότι η γυναίκα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν φυσιολογικές εγκυμοσύνες.

Η εγκυμοσύνη αποτελεί δοκιμασία αντοχής για το καρδιαγγειακό σύστημα. Η καρδιά λειτουργεί εντατικά για να υποστηρίξει τόσο τη μητέρα, όσο και το μωρό της. Εκείνες που παρουσίασαν επιπλοκές που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου στο μέλλον.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 15% των εγκύων είχαν τέτοιες επιπλοκές.

5. Μπορεί η εμμηνόπαυση να επηρεάσει την καρδιά μου;

Τα οιστρογόνα παρέχουν στις γυναίκες κάποια προστασία από καρδιακές παθήσεις. Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν κατά την εμμηνόπαυση, αυξάνεται ο κίνδυνος μιας γυναίκας να εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τους παράγοντες κινδύνου και να σας συμβουλεύσει πως μπορούν να αντιμετωπιστούν. Είναι φυσικά σημαντικό να γνωρίζετε το οικογενειακό σας ιστορικό.

Εάν στους γονείς και τους παππούδες σας υπάρχει ιστορικό καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού ή υψηλής αρτηριακής πίεσης, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να αξιολογήσετε πόσο κινδυνεύετε.

Συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και προβλήματα ύπνου, αντιμετωπίζονται συχνά με θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι αυτές οι θεραπείες, που λαμβάνονται νωρίς στην eμμηνόπαυση, μπορεί να προσφέρουν κάποια προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και να προστατεύσει από την απώλεια οστικής μάζας.

Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν λίγους μήνες έδειξε ότι υπάρχει τουλάχιστον μία μορφή θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής
αρτηριακής πίεσης. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένοι τύποι θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης σε ορισμένες γυναίκες.

Ανεξαρτήτως ηλικίας, θα ήταν ωφέλιμο για τις γυναίκες κάθε ηλικίας να μιλάνε με τον γυναικολόγο τους για την υγεία της καρδιάς τους και τι θα μπορούσαν να κάνουν για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜπάσης στο ertsports: «Δεν ήταν μεγάλη έκπληξη η νίκη μας»
Επόμενο άρθροΠοιες ερωτικές στάσεις βοηθούν τη γυναίκα να μείνει έγκυος