Εντυπωσιακή πρεμιέρα για τη διεθνών προδιαγραφών έκθεση assembling memories της καταξιωμένης εικαστικού Ντένης Θεοχαράκη στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Με τεράστια επιτυχία το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» εγκαινίασε την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 την ατομική έκθεση της Ντένης Θεοχαράκη με τίτλο assembling memories σε μια λαμπερή βραδιά, παρουσία επιφανών εκπροσώπων της επιχειρηματικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θεματικό πυρήνα της έκθεσης αποτέλεσε το παλιό εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων της ΤΕΟΚΑΡ ΑΒΕΕ (1980-1995), της οικογένειας Θεοχαράκη, στον Βόλο. Παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας, ενώ εντυπωσιάζουν οι τεράστιες εγκαταστάσεις και τα οπτικοακουστικά μέσα που δημιουργούν μία αξέχαστη εμπειρία τέχνης για τον θεατή.

Τα πολύπλευρα και πολυεπίπεδα εικαστικά σύνολα της δημιουργού, με καμβάδες της τα παλιά σχέδια συναρμολόγησης (blue prints) που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή αυτοκινήτων,συνυπάρχουν αρμονικά με μια σειρά φωτογραφιών που αποτυπώνουν γλαφυρά το εμβληματικό εργοστάσιο με έκδηλα τα σημάδια της ερήμωσης και της διακομμένης δραστηριότητας. Η εικαστικός σκηνοθέτησε και σκηνογράφησε στον χώρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»τον μνημονικό κόσμο της δικής της Teocar εντάσσοντας ενθυμήματα τεράστιων διαστάσεων όπως η αυθεντική πινακίδα του εργοστασίου, το κάγκελο της εισόδου, κιβώτια συσκευασίας ανταλλακτικών προς συναρμολόγηση κλπ. ως readymadeθραύσματα αναμνήσεων, ως οιωνοί κιβωτό του δυναμικού παρελθόντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θερμό καλωσόρισμα της εκδήλωσης έκανε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, η οποία σημείωσε ότι «η Ντένη Θεοχαράκη έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο εικαστικό project, πολύ συγκινητικό, που ταιριάζει πάρα πολύ στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού μιας κι εμείς συνδυάζουμε την παράδοση και την ιστορία με τις νέες τεχνολογίες».

Ο Ιστορικός Τέχνης Δρ. Θοδωρής Κουτσογιάννης, εμβαθύνοντας στα εικαστικά θέματα της έκθεσης assembling memories, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μία απλή ή κοινότοπη έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας, με μία έκθεση γενικώς εικαστικών τεχνών, αλλά με ένα συνολικό πρότζεκτ οπτικού πολιτισμού. Ο κόσμος της Τεοκάρ – του παλιού οικογενειακού εργοστασίου – ανασυστήνεται εδώ, στον φιλόξενο «Ελληνικό Κόσμο», με τρόπο που και έρχεται να τεκμηριώσει ευφυώς αυτό το ειδικό κεφάλαιο της ελληνικής παραγωγής και καινοτομίας, αλλά και να αναδημιουργήσει, να προτείνει, θετικά και πρωτότυπα, εικόνες της σημερινής δημιουργικότητας, τουλάχιστον σε επίπεδο καλλιτεχνικό, μέσα από την διεισδυτική και αισθαντική ματιά της Ντένης Θεοχαράκη. Η Ντένη μάς καλεί και μας προσφέρει μία ολιστική αισθητηριακή εμπειρία, έχοντας κατασκευάσει ένα ολόκληρο εικονιστικό και συνάμα εικονικό σύμπαν».

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής του Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη Τάκης Μαυρωτάς, ο οποίος επεσήμανε ότι «η Ντένη Θεοχαράκη χαράσσει τον δικό της δρόμο, επαναπροσδιορίζει τον κριτικό ρεαλισμό. Μέσα από 130 ευφάνταστα έργα, μας ξυπνά μνήμες κι έρχεται να μας θυμίσει τι είναι καλό, τι είναι κακό, τι είναι φθαρτό, τι μένει αιώνιο. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η τέχνη είναι το μόνιμο καταφύγιό μας, είναι αυτό που μας υπερβαίνει, είναι αυτό που θα διαρκεί για πάντα στις ψυχές μας και θα μας δίνει την αλήθεια και τη συγκίνηση».

Το εικαστικό project assembling memories αποτελεί κορύφωση ενός μεγάλου δημιουργικού κύκλου της καλλιτέχνιδας, καθώς εδώ συμπυκνώνεται, με τρόπο στέρεο καλλιτεχνικά, άρτιο αισθητικά και μεστό νοηματικά, η προοδευτική ανέλιξη της Ντένης Θεοχαράκη, μέσα από την προσωπική της πορεία, ατομική και συνάμα συλλογική, καθώς δεν αφορά μόνον την ίδια και τον κόσμο της, αλλά και όλους μας, σε σχέση με το παρελθόν μας και τις πολυεπίπεδες εγγραφές του στο δημιουργικό παρόν μας.

Η έκθεση εντάσσεται στα πολιτιστικά εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» για τα σχολεία μέσης εκπαίδευσης, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τους Φορείς κ.λπ.

Τα έσοδα από την πώληση των έργων φωτογραφίας θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Εισιτήρια διατίθενται μέσω των ιστοσελίδων tickets.hellenic-cosmos.gr more.gr και public.gr.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2024.

Info

Διάρκεια Έκθεσης: έως 31 Μαΐου 2024
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»,
Πειραιώς 254, Ταύρος 177 78

Πληροφορίες:

Tηλ: 212 254 0000

Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης:
Τρίτη έως Παρασκευή: 09:00 – 13:00
Σάββατο 11:00-17:00
Κυριακή 10:00-18:00
Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ ώρα του Μανδά έφτασε…
Επόμενο άρθροΣτον Άρειο Πάγο κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ το πόρισμα για το δυστύχημα στα Τέμπη