Μετά τις προειδοποιήσεις της Bundesbank ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να βρίσκεται ήδη σε ύφεση, και την επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων από πολλούς αναλυτές, κυβέρνηση του Βερολίνου χαμηλώνει τον πήχη για την ανάπτυξη.

Ειδικότερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε την Τετάρτη ότι ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας αναμένεται τώρα να αυξηθεί κατά 0,2% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,3%. Και πρόσθεσε ότι κυβέρνηση εκτιμά ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1% το 2025.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Χάμπεκ, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 2,8% καθ′ όλη τη διάρκεια του 2024, πριν επιστρέψει στο εύρος του στόχου του 2% και πάλι το 2025.

Οι εκτιμήσεις της Bundesbank

Λίγες ημέρες νωρίτερα η Bundesbank εκτιμούσε πως η Γερμανία είναι πιθανόν σε ύφεση τώρα, καθώς η εξωτερική ζήτηση είναι ασθενής, οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί και οι εγχώριες επενδύσεις συγκρατούνται από το υψηλό κόστος δανεισμού.

Σύμφωνα με την τακτική μηνιαία έκθεσή της που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, η χώρα δυσκολεύεται από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 ανέβασε το ενεργειακό κόστος και η τεράστια, βαριά για τη βιομηχανία οικονομία της βρίσκεται τώρα στο τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο μηδενικής ή αρνητικής ανάπτυξης, επιβαρύνοντας όλη την ευρωζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπάρχει ακόμη ανάκαμψη για τη γερμανική οικονομία», ανέφερε η Bundesbank.

«Η παραγωγή θα μπορούσε να υποχωρήσει ξανά ελαφρά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Με τη δεύτερη συνεχόμενη πτώση της οικονομικής παραγωγής, η γερμανική οικονομία θα βρεθεί σε τεχνική ύφεση».

Όπως επισημαίνει το Reuters, αυτή η αδύναμη επίδοση έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του γερμανικού οικονομικού μοντέλου και οι επικριτές υποστηρίζουν ότι μεγάλο μέρος της βαριάς βιομηχανίας που βασίζεται στην ενέργεια έχει πλέον τιμολογηθεί από τις διεθνείς αγορές, γεγονός που δικαιολογεί έναν οικονομικό μετασχηματισμό.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕπιχείρηση να πέσουν οι τόνοι στον ΣΥΡΙΖΑ παρά την εκρηκτική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας
Επόμενο άρθροΠιέρια Χένρι: Τιμωρήθηκε μέχρι το 2027!