Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

Προ των πυλών είναι η κακοκαιρία εξπρές που αναμένεται να επηρεάσει αρκετές περιοχές της χώρας, τις επόμενες ώρες. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσίας έχει  εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, ενώ μετεωρολόγοι εφιστούν την προσοχή για τη Θεσσαλία, η οποία κινδυνεύει για ακόμη μια φορά με πλημμύρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το σχέδιό μας για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων τις επόμενες ώρες σε περιοχές της Θεσσαλίας έχει ήδη μπει σε λειτουργία», λέει στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Στρατηγός Ηλίας Λεοντάρης.

«Στόχος μας είναι να περιορίσουμε τις επιπτώσεις και όχι να αντιμετωπίσουμε οριστικά το φαινόμενο διότι δεν μπορούμε να τα βάλουμε με την φύση» προσθέτει.

Ο Στρατηγός που συμπληρώνει περίπου 7 μήνες από τότε που ανέλαβε το δύσκολο έργο του συντονισμού της Πολιτικής Προστασίας σε μια δύσκολη περιοχή με ανοιχτές ακόμα τις πληγές από την κακοκαιρία «Daniel», κάνει σαφές πως «οι προετοιμασίες που έχουν γίνει στοχεύουν περισσότερο στα προβληματικά σημεία τα οποία έχουν χαρτογραφηθεί από τις υπηρεσίες έτσι ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε άμεσα πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στα σημεία αυτά, όπως ρέματα, ποτάμια και γέφυρες και σε αυτές τις προβληματικές περιοχές βρίσκονται ήδη συνεργεία της Περιφέρειας αλλά και συνεργεία ιδιωτών, καθώς και προσωπικό έτσι ώστε να έχουμε άμεση ενημέρωση για το τι συμβαίνει και αναλόγως να παρεμβαίνουμε. Επίσης έχουμε ενημερώσει τους κατοίκους  στις περιοχές αυτές πως ενδέχεται να χρειαστεί να μετακινηθούν», προσθέτει.

Εξηγώντας αναλυτικά το σχέδιο για την θωράκιση της Θεσσαλίας, ο Στρατηγός μέσω της τηλεόρασης της «Ζούγκλας» απευθύνεται προς τους πολίτες λέγοντας μεταξέ άλλων τα εξής: «Περιορίστε τις μετακινήσεις σας, δεν χρειάζονται ηρωισμοί. Να ανησυχούμε αλλά δεν χρειάζεται πανικός. Να ακούτε τις οδηγίες μας καθόλη τη διάρκεια των φαινομένων».

Δείτε όλα όσα είπε για το σχέδιο ο Στρατηγός Λεοντάρης:

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας στάθηκε ιδιαίτερα στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα τη Λάρισα και τη Μαγνησία, όπου σε λιγότερο από είκοσι ώρες αναμένεται να πέσει νερό τριών μηνών.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής αρκετές περιοχές. Όπως ανέφερε: «Για παράδειγμα στη Θεσσαλία θα κυμανθεί περίπου στα 40 με 60 χιλιοστά σε τοπικό επίπεδο με τα ανατολικότερα τμήματα αυτής να προσεγγίζουν ή και να ξεπερνούν τοπικά και τα 100 χιλιοστά κατά κανόνα όμως σε ορεινούς όγκους. Σημειώστε ότι μια μέση ενδεικτική τιμή για το μήνα που διανύουμε είναι τα 35 περίπου χιλιοστά για τη Λάρισα και την Αγχίαλο».

Την ανησυχία του για τον όγκο νερού που θα πέσει στη Θεσσαλία και σε άλλες πληγείσες περιοχές, εκφράσει και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. Με ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρει ότι «η Θεσσαλία θα βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας και πιθανότατα να δεχθεί ακόμα και πάνω από 100-120 χιλιοστά βροχής μέσα σε λίγες ώρες».

Πού αναμένoνται τα έντονα φαινόμενα 

Μήνυμα από το 112 εστάλη  ήδη σε όσους βρίσκονται στη Θεσσαλία, και τρεις ακόμη περιφέρειες ενόψει της κακοκαιρίας ενώ σε ετοιμότητα είναι σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός. Το μήνυμα εστάλη στους κατοίκους της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και του Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με το μήνυμα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου συστήνεται ο περιορισμός των μετακινήσεων.

Δείτε live πώς κινείται η κακοκαιρία:

Σύμφωνα με τα νεότερα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, οι οποίες σταδιακά έως το βράδυ θα ενισχυθούν και θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη χώρα.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα βορειοανατολικά και ανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στην Κρήτη ενώ από το μεσημέρι θα περιοριστούν στη Θράκη και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και θα εξασθενήσουν.

Οι βροχές και καταιγίδες (α) στα δυτικά και στο Ιόνιο το μεσημέρι και απόγευμα της Παρασκευής, (β) στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο από το απόγευμα της Παρασκευής έως το πρωί του Σαββάτου , θα είναι κατά τόπους ισχυρές και σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι ισχυρά φαινόμενα με μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται από το βράδυ της Παρασκευής 19/04 έως το πρωί του Σαββάτου και στη Θεσσαλία.

Στην Αττική βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα από το απόγευμα της Παρασκευής έως το πρωί του Σαββάτου. Στον νομό Θεσσαλονίκης τοπικές βροχές κατά διαστήματα με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων υπάρχει από το μεσημέρι της Παρασκευής έως τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 20/04.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Παρασκευή κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική). Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται το αθροιστικό ύψος υετού σε χιλιοστά που αναμένεται έως το μεσημέρι του Σαββάτου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν σταδιακά και από το βράδυ της Παρασκευής 19/04 έως το μεσημέρι του Σαββάτου 20/04 θα φτάνουν κατά τόπους τα 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία τόσο την Παρασκευή 19/04 όσο και το Σάββατο 20/04 δεν θα ξεπεράσει τους 20-23 °C.

Tι αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία 

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναβαθμίστηκε σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ:

«Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο το μεσημέρι, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Τα έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, το ανατολικό Αιγαίο και αργότερα στα Δωδεκάνησα.

Τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σήμερα,

α. Από νωρίς το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

β. Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Πελοπόννησο και στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (ν. Φθιώτιδας).

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και του ν. Καβάλας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), τις Κυκλάδες, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

δ. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Αύριο, Σάββατο

Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία (κυρίως στον ν. Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του ν. Λάρισας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και του ν. Καβάλας), τη Θράκη (κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες σήμερα έως τις προμεσημβρινές ώρες αύριο θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:

Ανατολική Θεσσαλία

Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο)

Νότια Πιερία

Βόρεια Εύβοια

Νομός Φθιώτιδας (στα βόρεια)

Νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο)»

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτον τελικό του Οέιρας ο Πέτρος Τσιτσιπάς
Επόμενο άρθροΧώρισαν Νικόλαος Γλύξμπουργκ και Τατιάνα Μπλάτνικ – Η ανακοίνωση της οικογένειας