Συνάντηση πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους επικεφαλής εταιρειών, ενώσεων και μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (IFPMA) που βρίσκονται στη χώρα μας, λέγοντας ότι «μας δίνεται μια ευκαιρία να συζητήσουμε σημαντικά ζητήματα τόσο σε επίπεδο εθνικών πολιτικών όσο και σε επίπεδο δυνητικών παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό περιβάλλον».

«Ζούμε σε ένα αρκετά περίπλοκο περιβάλλον. Κάποιες φορές αισθανόμαστε ότι πρέπει να τετραγωνίσουμε τον κύκλο στην προσπάθεια παροχής στους πολίτες μας σε καινοτόμα φάρμακα αλλά και σε γενόσημα στην καλύτερη δυνατή τιμή, διασφαλίζοντας ότι προστατεύουμε τους πολίτες μας από διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα ενώ προσπαθούμε να στηρίζουμε την καινοτομία και τις εταιρείες για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για το πώς μπορεί να υποστηριχθεί η καινοτομία στην Ελλάδα. «Αυτό, είναι ένας τομέας που δίνουμε μεγάλη έμφαση».

Από την πλευρά της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών μίλησε ο Άλμπερτ Μπουρλά, CEO της Pfizer και πρόεδρος της IFPMA, ο οποίος δήλωσε ότι επελέγη η Ελλάδα για την ετήσια συνάντηση τους γιατί είναι σταθερός υποστηρικτής της καινοτομίας. «Με την παρουσία μας εδώ κάνουμε μια δήλωση για το πόσο ευχαριστημένοι είμαστε», σημείωσε ο κ. Μπουρλά.

«Η Ελλάδα έχει λάβει πολύ ξεκάθαρη θέση σε ότι αφορά τις σημαντικές διαστάσεις της προώθησης της καινοτομίας και της πρόσβασης στα φαρμακευτικά σκευάσματα» πρόσθεσε. Επιπλέον, όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer «μπαίνουμε σε μια εποχή επιστημονικής αναγέννησης διότι έχουμε εξελίξεις στην τεχνολογία και στην βιοτεχνολογία και αυτό θα μας οδηγήσει σε σημαντικές ιατρικές καινοτομίες την επόμενη δεκαετία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και όπως πρόσθεσε, αυτό μεταφράζεται σε συγκεκριμένες επενδύσεις. «Πάνω από 250 δισ. δολάρια έχουν επενδυθεί στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας από την φαρμακευτική βιομηχανία. Οι μεγαλύτερες εταιρείες της βιομηχανίας αυτές είναι εδώ παρούσες. Αυτή τη στιγμή η μερίδα του λέοντος των επενδύσεων βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν από 3 χρόνια, η διαφορά στις επενδύσεις μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών ήταν περίπου 2 δισ.». Επιπλέον, όπως δήλωσε οι επενδύσεις το 2023 υπολογίζονται σε άνω των 50 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ χαρακτηρίζοντάς το «ως μια χαμένη ευκαιρία για την Ευρώπη».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που έλαβαν μέρος στις συνομιλίες ο κ. Μπουρλά δήλωσε ότι καταλαβαίνουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, καθώς «αποτελεί εξαιρετικό περιβάλλον για την προώθηση της καινοτομίας».

Ο κ. Μπουρλά έκανε ιδιαίτερα αναφορά στις φιλικές προς τη καινοτομία πολιτικές και στην προστασία της πνευματικής περιουσίας: «Είναι πολύ σημαντικό αυτές οι επενδύσεις, αν είναι να γίνουν, πρέπει να αισθανθεί κάποιος ότι αυτή η άυλη περιουσία τυγχάνει προστασίας».

Στη συνέχεια ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer δήλωσε προς τον πρωθυπουργό: «Ζητούμε τη στήριξη σας σε εθνικό επίπεδο βεβαίως, αλλά και σε ευρωπαϊκό. Η φωνή της Ελλάδας ήταν μια φωνή που ίσως στο παρελθόν να μην τύγχανε σεβασμού. Πλέον, όμως, είναι μία από τις φωνές που τυγχάνουν του μεγαλύτερου σεβασμού και εκτίμησης. Και αυτό είναι αποτέλεσμα όλων όσων πέτυχε η χώρα βγαίνοντας από την σκοτεινή περίοδο της χρηματοοικονομικής ύφεσης».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣκρέκας: Η βιομηχανική παραγωγή έχει επανέλθει σε επίπεδα πριν την κρίση
Επόμενο άρθροΗ Γιάννα Τερζή απαντά για την κατάσταση της υγείας του πατέρα της Πασχάλη Τερζή