Το Ιράν έχει παραδώσει στη Ρωσία περίπου 400 βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους, εμβαθύνοντας τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters που επικαλείται έξι καλά πληροφορημένες πηγές.

Πολλοί εκ των πυραύλων αυτών είναι τύπου Fateh-110 μικρού βεληνεκούς και Zolfaghar που μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 700 χιλιομέτρων, ανέφεραν τρεις ιρανικές πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο Άμυνας του Ιράν και οι Φρουροί της Επανάστασης – επίλεκτη δύναμη που έχει την εποπτεία του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων – αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Οι αποστολές πυραύλων ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας σε συναντήσεις που είχαν προηγηθεί σε Τεχεράνη και Μόσχα, ανέφερε ιρανική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Άλλος στρατιωτικός αξιωματούχος από το Ιράν –ο οποίος ζήτησε επίσης να διατηρήσει την ανωνυμία του– είπε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν νέες αποστολές πυραύλων. Σύμφωνα με ιρανό αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, ορισμένοι πύραυλοι έφθασαν αεροπορικώς στη Ρωσία και άλλοι μεταφέρθηκαν με πλοίο μέσω της Κασπίας Θάλασσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για παραδόσεις ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία. Το Κίεβο έχει ζητήσει πάντως κατ’ επανάληψη από την Τεχεράνη να σταματήσει να ενισχύει τη Μόσχα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed που χρησιμοποιούνται συχνά για να πλήξουν πόλεις και υποδομές στην Ουκρανία.

«Εκείνοι που κατηγορούν το Ιράν ότι εξοπλίζει μια από τις αντιμαχόμενες πλευρές στην Ουκρανία, το κάνουν για πολιτικούς σκοπούς», σχολίασε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναανί όταν ρωτήθηκε για τις αναφορές περί παραδόσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΓλασκώβη 2024: Οκτώ αθλητές και αθλήτριες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού
Επόμενο άρθροΚρούσμα μηνιγγίτιδας σε φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της Πάτρας