Οι τέσσερις συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall, στα περίχωρα της Μόσχας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 137 άνθρωποι, κρίθηκαν προφυλακιστέοι για δύο μήνες από δικαστήριο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Το δικαστήριο τους έκρινε προφυλακιστέους έως τις 22 Μαΐου, εν αναμονή της δίκης τους, η έναρξη της οποίας δεν έχει ακόμη οριστεί. Ως εκ τούτου, η προφυλάκισή τους ενδέχεται να παραταθεί. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι για «τρομοκρατία» αντιμετωπίζουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν 11 συλλήψεις υπόπτων σε σχέση με την επίθεση, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων φερόμενων ως δραστών.

Στις εικόνες από το δικαστήριο διακρίνονται τρεις εκ των φερόμενων δραστών να οδηγούνται με χειροπέδες στον ειδικό θάλαμο για τους κατηγορουμένους. Ο τέταρτος μεταφέρθηκε σε ειδική καρέκλα, χωρίς να μπορεί να ανοίξει τα μάτια του.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο κατηγορούμενοι φέρονται να παραδέχθηκαν την ενοχή τους. Πρόκειται για τον Νταλερζόν Μιρζόεφ και τον Σαϊντακράμι Μουρονταλί Ρατσαμπαλιζόντα, οι οποίοι απεικονίζονται σε φωτογραφίες εμφανώς χτυπημένοι και με μαυρισμένα μάτια.

Σύμφωνα με το BBC, απευθύνθηκαν στο δικαστήριο στα τατζικικά με τη βοήθεια διερμηνέα. Οι άλλοι δύο ονομάζονται Σαμσιντίν Φαριντουνί και Μουχαμαντσομπίρ Φαϊζόφ.

Οι ρωσικές αρχές έχουν πει ότι οι κατηγορούμενοι είναι «ξένοι υπήκοοι», χωρίς να αναφέρουν την εθνικότητά τους. Το Τατζικιστάν είναι πρώην σοβιετική δημοκρατία στην Κεντρική Ασία, όπου το Ισλάμ είναι η κυρίαρχη θρησκεία.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti μετέδωσε ότι ένας εκ των κατηγορουμένων εργαζόταν παλαιότερα σε κομμωτήριο στην πόλη Ιβάνοβο, βορειοανατολικά της Μόσχας. Ένας άλλος είναι πατέρας ενός νηπίου μόλις οκτώ μηνών, υπάλληλος σε εργοστάσιο στην πόλη Πολντόσκ, στην περιφέρεια της ρωσικής πρωτεύουσας.

Την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίστηκε, χωρίς να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία, ότι κάποιοι στην Ουκρανία είχαν κάνει προετοιμασίες για να βοηθήσουν τους τρομοκράτες να περάσουν τα ρωσικά σύνορα. Το Κίεβο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση.

Με δεμένα μάτια οδηγήθηκαν για ανάκριση οι ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση

Υπενθυμίζεται ότι, τον γύρο του διαδικτύου έκανε βίντεο, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο οποίο φαίνονται οι ύποπτοι της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα, να οδηγούνται για ανάκριση, με δεμένα μάτια σε ένα κτήριο.

Στο εν λόγω βίντεο, απεικονίζονται οι ύποπτοι για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση, -όπου έχασαν τη ζωή τους, 137 άνθρωποι- να βγαίνουν από φορτηγά και να μεταφέρονται από φρουρούς ασφαλείας, έχοντας κλειστά τα μάτια τους.

Σοκαριστική μαρτυρία Ρωσίδας: Όταν γύρισα σπίτι το παλτό μου ήταν γεμάτο αίματα

«Περπατούσαν απλώς και πυροβολούσαν» αναφέρει μια Ρωσίδα που βρισκόταν μέσα στο Crocus City Hall. «Ήταν πέντε ή έξι περπατούσαν απλώς και πυροβολούσαν έτσι. Δεν πυροβολούσαν προς τα πάνω, δε φώναζαν, δε μας είπαν να πέσουμε όλοι κάτω θα σας σκοτώσουμε, απλώς προχωρούσαν και πυροβολούσαν τους πάντες σιωπηλά. Όταν γύρισα σπίτι το παλτό μου ήταν γεμάτο αίματα, προφανώς κάποιος με προστάτευσε με το σώμα του. Κοίταξα το ρολόι μου, ήταν 19:52 όταν άρχισαν να μας πυροβολούν. Πανικοβληθήκαμε και μετά είδαμε κάποιον να πέφτει κάτω, φωνάζοντας «τρέξτε να γλιτώσετε» και στη συνέχεια ζητήσαμε μέρος να κρυφτούμε».



ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΈβδομη θέση για την εθνική ανσάμπλ και για την Παναγιώτα Λύτρα στο στεφάνι
Επόμενο άρθροΜε παρελάσεις, εκδηλώσεις και δρώμενα οι δήμοι της Αττικής τιμούν την Εθνική Επέτειο