Με πρωτοβουλία του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, θεσπίστηκε και υλοποιείται, για πρώτη φορά, από αύριο 6 Απριλίου, η «Εβδομάδα Αθλητικής, Ολυμπιακής, Παραολυμπιακής Παιδείας, Ιστορίας & Αξιών, Δημήτριος Βικέλας», στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα λόγιου, εμπνευστή της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (μαζί με τον Πιερ Ντε Κουμπερτέν) και πρώτου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις αθλητικού, παιδαγωγικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαιτέρως με τους δημάρχους Σύρου και Τήνου, Αλέξη Αθανασίου και Παναγιώτη Κροντηρά αντίστοιχα, ξεκινούν από τη Σύρο αύριο -ανήμερα της αναβίωσης των 1ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896- και θα συνεχιστούν παράλληλα και στην Τήνο, με τα «Τήνια», έως και τις 12 Απριλίου.

Τρεις μήνες πριν από τους Αγώνες «Παρίσι 2024», τις εκδηλώσεις θα τιμήσουν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Λοράνς Αουέρ, ο επίτιμος πρόξενος της Γαλλίας στη Σύρο και στην Πάρο, Γιώργος Ευριπιώτης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Καπελλάκης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, αθλητικοί φορείς της χώρας, πρόεδροι Ομοσπονδιών, 50 και πλέον Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες, παγκόσμιοι πρωταθλητές, ομοσπονδιακοί προπονητές και διεθνείς ποδοσφαιριστές, μέλη της εθνικής ομάδας που κατέκτησε το Euro2004, οι οποίοι θα μυήσουν τη νέα γενιά και την κοινωνία των δύο νησιών στις Αξίες και τα Ιδεώδη του Αθλητισμού.

Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση των Ολυμπιακών και αθλητικών ιδεωδών, της ευγενούς άμιλλας και του Ευ Αγωνίζεσθαι, με την ολοένα και μεγαλύτερη σύνδεση του Αθλητισμού με την Παιδεία και την κοινωνία. Για τον λόγο αυτό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις εντός των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων των δύο νησιών (8-12 Απριλίου).

Ο κ. Βρούτσης τόνισε, χαρακτηριστικά: «Οι Κυκλάδες, λόγω της πλούσιας πολιτιστικής τους κληρονομιάς, οφείλουν να πρωτοστατούν στη διάδοση των Αξιών του Ολυμπιακού Ιδεώδους, που ξεκίνησε στην Ελλάδα και συνεχίζει να είναι ο “φάρος” της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας. Είναι πολύ σημαντικό που από φέτος και σε κάθε Ολυμπιακό Έτος, καθιερώνουμε στη Σύρο, προς τιμήν του Δημήτριου Βικέλα, την “Εβδομάδα Αθλητικής, Ολυμπιακής, Παραολυμπιακής Παιδείας, Ιστορίας & Αξιών, Δημήτριος Βικέλας” και παράλληλα, αναβιώνουμε τα “Τήνια”, το προανάκρουσμα των πρώτων συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, δίδοντας στη νέα γενιά των νησιών μας την ευκαιρία να έρθουν σε ακόμα στενότερη επαφή με τον Αθλητισμό και όσα πρεσβεύει. Στόχος του Υπουργείου είναι η άμεση διασύνδεση του χώρου του αθλητισμού με την εκπαίδευση, καθώς είναι το “όχημα” για την εμπέδωση αξιών, όπως η ισότητα, η ισονομία, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η συνεργασίας, η ευγενής άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι».

Στις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα σε Τήνο και Σύρο θα παρευρεθούν οι Ολυμπιονίκες Μιχάλης Μουρούτσος (ταεκβοντό), Στέλιος Μυγιάκης (πάλη), Ιωάννης Μελισσανίδης (ενόργανη γυμναστική), Νίκος Συρανίδης (καταδύσεις), Νίκη Μπακογιάννη (στίβος), Κατερίνα Θάνου (στίβος), Κώστας Θάνος (πάλη), Πηγή Δεβετζή (στίβος), Εύη Μωραϊτίδου (υδατοσφαίριση), Ειρήνη Αϊνδιλή (ρυθμική γυμναστική), Κλέλια Πανταζή (ρυθμική γυμναστική), Μαρία Γεωργάτου (ρυθμική γυμναστική), Βούλα Ζυγούρη (πάλη), Σοφία Παπαδοπούλου (ιστιοπλοΐα), Παναγιώτης Γιαννάκης (μπάσκετ), Νικόλ Κυριακοπούλου (στίβος), Όλγα Βασδέκη (στίβος), Ευαγγελία Πλατανιώτη (καλλιτεχνική κολύμβηση), Δήμητρα Μαγκανουδάκη (ξιφασκία).

Επίσης, οι Παραολυμπιονίκες Γρηγόρης Πολυχρονίδης (μπότσια), Κατερίνα Πατρώνη (συνοδός αθλήτρια του Γρηγόρη Πολυχρονίδη), Μανώλης Στεφανουδάκης (στίβος), Ανδρέας Κατσαρός (κολύμβηση), Αλέξανδρος Ταξιλδάρης (κολύμβηση), Γιάννης Κωστάκης (κολύμβηση), Άννα Ντέντα (μπότσια), Χριστίνα Ντέντα (συνοδός αθλήτρια της Άννας Ντέντα), Δημήτρης Κυριακίδης (μπότσια).

Την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Euro2004 θα εκπροσωπήσουν οι Άγγελος Χαριστέας, Τάκης Φύσσας, Κώστας Κατσουράνης, Άγγελος Μπασινάς, Κώστας Χαλκιάς και Βασίλης Λάκης.

Το «παρών» θα δώσουν επίσης οι πρωταθλητές Άγη Κασούμη (σκοποβολή), Σπύρος Ανδριόπουλος (στίβος), Σοφία Μαλκογεώργου (καλλιτεχνική κολύμβηση), Μαρία Πολύζου (μαραθωνοδρόμος), Βασιλική Μιλλούση (ενόργανη γυμναστική), Στέφανος Ξένος (καράτε), Γιώργος Κουγιουμτζίδης (πάλη), Ελένη Χατζηλιάδου (καράτε), Γιώργος Πρίντεζης (μπάσκετ), Μαρία Πρεβολαράκη (πάλη), Αλέξης Ντανατσίδης (τζούντο), Γιώργος Χαραλαμπόπουλος (χειροπάλη), Βασίλης Βρούτσης (καράτε), Μαρία Λουίζα Γκίμα (πάλη), Ορφέας Μητροπίας (ζίου ζίτσου), Ιωάννα Ευθυμίου (ζίου ζίτσου).

Τέλος, παρόντες θα είναι οι ομοσπονδιακοί προπονητές Θοδωρής Βλάχος (υδατοσφαίριση), Θέμης Ιακωβίδης (πάλη), Μάξιμος Χατζηλιάδης (καράτε) και Νίκος Ηλιάδης (τζούντο).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

ΤΗΝΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 7/4
11:30 Τελετή Έναρξης
12:40 Α) Παρέλαση Αθλητικών Σωματείων και συμμετοχή τους σε συμβολική σκυταλοδρομία 3χλμ, μεταλαμπαδεύοντας τις Αξίες του Αθλητισμού & την Ιστορία των Πανελληνίων Αγώνων του 1895 – «ΤΑ ΤΗΝΙΑ».
Β) Αθλητισμός για όλους! Συμμετοχή μικρών και μεγάλων σε 2 ομαδικά αθλήματα (Ποδόσφαιρο και Καλαθοσφαίριση) στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην προβλήτα 1 στο Λιμάνι Τήνου.
17:30 Α) Εγκαίνια Έκθεσης με τίτλο: «Τήνια 1895! Το προανάκρουσμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896», στη Μοσχούλειο Σχολή.
Β) Απονομές στα αθλητικά σωματεία Τήνου και στους εθελοντές που στηρίζουν τον αθλητισμό και προάγουν την αθλητική ιστορία του τόπου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 8/4
09:30 Έναρξη Αθλητικής Ημερίδας ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ – ΤΗΝΙΑ, η οποία περιλαμβάνει βιωματική προσέγγιση των μαθητών/τριών πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Τήνου στα Ολυμπιακά Αθλήματα: Στίβος, Καλαθοσφαίριση, Ποδόσφαιρο, Ρυθμική Γυμναστική, Taekwondo. Στόχος της ημερίδας είναι η προώθηση του Φίλαθλου Πνεύματος, της Ευγενούς Άμιλλας, της εξωσχολικής φυσικής αγωγής και των Αξιών που πρεσβεύει ο Αθλητισμός – Ολυμπισμός.

ΣΥΡΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 6/4
9:45 Εθνικός Ύμνος – Έναρξη του προγράμματος ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ.
10:00 HERO 2030 Ποδηλατική πίστα δεξιοτεχνίας αφιερωμένη στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, με την υποστήριξη της Cycling Greece. Η Ποδηλατική πίστα δεξιοτεχνίας θα λειτουργεί στην πλατεία από 10:00 έως 19:00.
10:30-11:30 Ποδηλατική Βόλτα «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ» 6χλμ. για όλες τις ηλικίες, με την οργανωτική υποστήριξη της Cycling Greece.
11:30-14:45 Με την καθοδήγηση προπονητών των Αθλητικών Σωματείων Σύρου, θα πραγματοποιηθεί βιωματική προσέγγιση στα αθλήματα: Σκοποβολή, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Ποδόσφαιρο, Αερομοντελισμό, Ιστιοπλοΐα.
17:00-19:00 «Παίζω με τους φίλους μου!», με την καθοδήγηση προπονητών των Αθλητικών Σωματείων Σύρου: Ποδόσφαιρο, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Kick Boxing – παρακολούθηση προπόνησης.
19:00-20:00 Παραδοσιακοί χοροί από το Λύκειο των Ελληνίδων Σύρου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 7/4
10:00 Ποδηλατική πίστα δεξιοτεχνίας με την υποστήριξη της Cycling Greece (Λειτουργία ποδηλατικής πίστας από 10:00 έως 19:00).
10:30 Επιμορφωτική δράση: Παρέλαση μελών των Αθλητικών Σωματείων «Στα Βήματα της Ιστορίας του Δημητρίου Βικέλα».
11:30-14:45 Αθλητισμός για Όλους «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ», με την καθοδήγηση προπονητών Αθλητικών Σωματείων Σύρου: «Παίξε με τους γονείς σου… Πετοσφαίριση!», «Παίξε με τους γονείς σου… Καλαθοσφαίριση!», Σκοποβολή Laser, Αερομοντελισμό
17:00-19:00 Κλασικός Αθλητισμός με την καθοδήγηση προπονητών Αθλητικών Σωματείων Σύρου: Πρόγραμμα IAAF Kids Athletics για παιδιά, Αγώνες για παιδιά και γονείς: 60μ, 80μ, 100μ, Φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου για παιδιά και γονείς.
19:00 έως 20:00 Ελληνική μουσική – Μικρό μουσικό αφιέρωμα από Συριανούς μουσικούς.

ΔΕΥΤΕΡΑ 8/4
09:00 Έναρξη προγράμματος: «Εβδομάδα Αθλητικής, Ολυμπιακής, Παραολυμπιακής Παιδείας, Ιστορίας & Αξιών ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ» στα σχολεία της Σύρου. Τα παιδιά γίνονται Πρεσβευτές Αθλητικής Ιστορίας & Αξιών.
18:00 Επιμορφωτική Ημερίδα «Καινοτομία και Αθλητισμός: Η συμβολή της ψηφιακής εξέλιξης και η ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών στον Αθλητισμό για όλους» η οποία θα πραγματοποιηθεί στο υπερσύγχρονο Κέντρο Καινοτομίας «Aegean Neorion Innovation Center».

ΤΡΙΤΗ 9/4
09:00 Έναρξη Αθλητικής Ημερίδας «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ – ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ» στην πλατεία Μιαούλη με τη συμμετοχή μαθητών των σχολικών μονάδων Σύρου, Ολυμπιονικών, Παραολυμπιονικών, Πρωταθλητών και LEGENDS EURO2004. Η Αθλητική Ημερίδα περιλαμβάνει βιωματική προσέγγιση στα αθλήματα: Ξιφασκία, Σκοποβολή, Καράτε, Ιστιοπλοΐα, Στίβο, Ελληνορωμαϊκή Πάλη, Καλαθοσφαίριση, Πυγμαχία, Πετοσφαίριση, Taekwondo, Ποδόσφαιρο, Γυμναστική και το παραολυμπιακό αθλημα Boccia.
11:45 Α) Επιμνημόσυνη Δέηση και Κατάθεση Στεφάνων στην προτομή του Δημητρίου Βικέλα. Στον Εθνικό Ύμνο η Υψίφωνος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Βασιλική Καραγιάννη, συνοδεύει η πιανίστα – corepetiteur Σοφία Ταμβακοπούλου.
Β) Φύτεμα Ελιάς ως σύμβολο ΑΞΙΩΝ
17:00 Ξενάγηση προσκεκλημένων στη Σύρο, με θέμα: «Στα βήματα της Ιστορίας του Δημητρίου Βικέλα»
18:00 Κεντρική Γιορτή στο Θέατρο «Απόλλων» – Απονομές. Παρουσιάζει η ηθοποιός Κατερίνα Λέχου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 10/4
09:00 Συμμετοχή σε κλήρωση των Γυμνασίων της Σύρου και Τήνου στο Δημαρχείο Σύρου-Ερμούπολης για εκδρομή στην Αρχαία Ολυμπία. Συνέχεια δράσεων εντός σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Σύρου από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.

ΠΕΜΠΤΗ 11/4
09:00 Συνέχεια δράσεων εντός σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Σύρου από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/4
Τελετή λήξης εκπαιδευτικών δράσεων εντός Σχολείων Σύρου, από τους μαθητές ως «Πρεσβευτές Ολυμπισμού» του προγράμματος ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠαρεμβάσεις για την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου της Δήλου
Επόμενο άρθροΜπάσκετ γυναικών: Δήλωσε αδυναμία συμμετοχής η Ελευθερία Μοσχάτου