Στο Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Διευθυντή του Εργαστηρίου Διαχείρισης Άγριας Πανίδας, Καθηγητή Περικλή Μπίρτσα, του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας κ. Δημητρίου Χατζόπουλου και του Αναπληρωτή Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Δημητρίου Παπούλια  με θέμα την αξιολόγηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο Πάρκο Παυσίλυπο της Καρδίτσας από τη φωλεοποίηση εκατοντάδων ζευγαριών κορακοειδών, στην πλειοψηφία χαβαρονιών (Corvus frujilegus) και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Παρουσιάστηκαν τα διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία εγκατάστασης και φωλεοποίησης των χαβαρονιών στο Παυσίλυπο τα τελευταία τρία έτη και εκτιμήθηκε ότι παρά την εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων (κλάδεμα δέντρων, καταστροφή φωλιών και συλλογή κατακείμενων κλαδιών) για την εκδίωξη και την αποτροπή φωλεοποίησης στον αστικό ιστό, η κατάσταση είναι ανησυχητική και εξακολουθούν να φωλεοποιούν περισσότερα από 300 ζεύγη τα οποία διαρκώς αυξάνονται.

Στην έκταση του Παυσίλυπου φιλοξενείται επιχείρηση εστίασης και παιδική χαρά, ενώ εκατοντάδες πολίτες την επισκέπτονται καθημερινά για περίπατο και χαλάρωση. Η κατάσταση που επικρατεί είναι ανυπόφορη λόγω των έντονων κρωξιμάτων αλλά και λόγω της παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων περιττωμάτων. Τα περιττώματα των πτηνών συσσωρεύονται κάτω από τα δέντρα, στα μονοπάτια πεζοπορίας, στον χώρο εστίασης και στην παιδική χαρά, ενώ η πιθανότητα εμφάνισης και μεταφοράς παθογόνων στους πολίτες (κυρίως παιδιά και ευπαθείς ομάδες) αυξάνεται.

Μετά την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη άμεσης λήψης πρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό του αριθμού των αναπαραγόμενων ζευγαριών χαβαρονιών, ενώ θεωρήθηκε ότι πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες  για τους εγκυμονούντες κινδύνους ώστε να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας (απολύμανση χεριών, καθαρισμός υποδημάτων, χρήση αντικουνουπικής προστασίας, περιορισμός παροχής τροφής στα πτηνά κ.α.).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣυμβουλές του ΕΦΕΤ για την εορταστική περίοδο του Πάσχα
Επόμενο άρθροΟ Ράντοβιτς σφυρίζει το Game 3 του Παναθηναϊκού