Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μετέβησαν σήμερα, Πέμπτη 4 Απριλίου 2024, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου παρέστησαν στην υπογραφή σύμβασης για την ενεργειακή αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση επτά νοσοκομείων που ανήκουν στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Διοικητής της 5ης Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σερέτης.

Το παρών έδωσαν ο βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας, ο διοικητής του ΠΓΝΛ  Δημήτρης Κατσικονούρης, ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Δημήτρης Ζαχαρούλης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θεόφιλος Καραχάλιος και εκπρόσωποι του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, το έργο αφορά:

Την ανακαίνιση και αναβάθμιση υποδομών στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας με προϋπολογισμό 2.109.262,84 ευρώ,

Την αναβάθμιση, ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την αναδιαρρύθμιση υποδομών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με προϋπολογισμό 1.589.507,29 ευρώ,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την αναδιαμόρφωση, αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό κτηριακών υποδομών των Νοσοκομείων Θήβας, Βόλου και  Καρδίτσας με προϋπολογισμό 3.509.367,28 ευρώ,

Την αναβάθμιση, ανακαίνιση και τον εκσυχρονισμό υποδομών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με προϋπολογισμό 426.917,75 ευρώ,

Τις εργασίες αναδιαρρυθμίσεων στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με προϋπολογισμό 865.468,71 ευρώ

Την ανακαίνιση και αναβάθμιση υποδομών στα Νοσοκομεία της Λιβαδειάς, της Θήβας και της Καρδίτσας με προϋπολογισμό 999.353,63 ευρώ.

Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, υπεγράφη η σύμβαση για την προσθήκη της νέας πτέρυγας Ν2 στο νοσοκομείο, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Θεσσαλία 2021-2027».

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε:
«Μαζί με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους και την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ ήρθαμε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας για να υπογράψουμε επτά διαφορετικές συμβάσεις συνολικού ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ για έργα ανακαίνισης σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιφέρειας. Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης τηρούμε πλήρως τα χρονοδιαγράμματα. Θα υπάρξει πλήρης απορρόφηση των πόρων και οι πολίτες μας θα απολαύσουν τις υπηρεσίες ενός πολύ καλύτερου νοσοκομείου. Το πρόγραμμα ανακαίνισης νοσοκομείων, που έχουμε εκπονήσει, αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακαίνισης κτηριακών υποδομών από τη στιγμή της ίδρυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είμαι πολύ χαρούμενος που συντελείται επί της θητείας μου. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας  κ. Σερέτη αλλά και τον Διοικητή του ΠΓΝΛ κ. Κατσικονούρη για τη γενικότερη καλή λειτουργία του νοσοκομείου και για την υποστήριξη στη μεγάλη μεταρρύθμιση των απογευματινών χειρουργείων. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας προς το παρόν είναι ο «πρωταθλητής» στα απογευματινά χειρουργεία και από πλευράς αριθμού και από πλευράς συμμετοχής γιατρών και νοσηλευτών στη μεταρρύθμιση αυτή. Επιπλέον, επισκεφθήκαμε το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας καθώς με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κουρέτα και την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και Υπουργείου Υγείας, εντάξαμε σε χρόνο ρεκόρ τη δημιουργία της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λαρίσης, προϋπολογισμού 13 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα έργο που θα δώσει την ευκαιρία στο νοσοκομείο αυτό να συνεχίσει να λειτουργεί ακόμα καλύτερα απ’ ότι μέχρι σήμερα, για πολλές δεκαετίες μπροστά. Σήμερα, είναι μία μέρα χαράς για το Υπουργείο Υγείας. Είναι μία μέρα χαράς για τη Θεσσαλία».

Ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε: «Βρισκόμαστε σήμερα με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη στη Λάρισα για την υπογραφή, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, της σύμβασης ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού των νοσοκομείων της 5ης Υ.Πε. προϋπολογισμού, ύψους περίπου 12 εκ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο έργο αυτό περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στο ΠΓΝ Λάρισας, στο ΓΝ Λάρισας, στο ΓΝ Άμφισσας, στο ΓΝ Θήβας, στο ΓΝ Καρδίτσας, στο ΓΝ Λιβαδειάς και στο ΓΝ Βόλου. Παρεμβάσεις όπως ανακαινίσεις ΤΕΠ, μπάνιων, αποδυτηρίων, κλινικών, η προμήθεια εξοπλισμού, η δημιουργία ΜΕΘ Παίδων και η αναβάθμιση των υφιστάμενων χειρουργικών αιθουσών είναι ορισμένες από αυτές που εντάσσονται στον σχεδιασμό μας. Επίσης, επισκεφτήκαμε το ΓΝ Λάρισας για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο την προσθήκη της νέας πτέρυγας Ν2 στο νοσοκομείο, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Θεσσαλία 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η νέα πτέρυγα θα δώσει νέα δυναμική στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας και θα ενισχύσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους συμπολίτες μας. Βήμα-βήμα χτίζουμε το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας με ποιοτικές υποδομές και ουσιαστική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η στήριξη της Υγείας συνολικά στη χώρα μας αποτελεί μία από τις κύριες δεσμεύσεις της Κυβέρνησής μας και με μεγάλη συστηματικότητα υλοποιούμε αυτή τη δέσμευση με ταχείς ρυθμούς και αποτελεσματικότητα».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος και είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι για τη σημερινή ένταξη της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου, η οποία θα αναβαθμίσει πάρα πολύ τις υπηρεσίες υγείας. Υπάρχουν και άλλα έργα, τα οποία θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα μαζί με το Υπουργείο Υγείας. Όταν εκλέχθηκα, το έργο αυτό ήταν από τα πρώτα που είχα διαπιστώσει ότι είχε κάποια θέματα και δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιο λόγο υπήρχε τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Έστειλα ένα μήνυμα στον Υπουργό, τον ενημέρωσα για το πρόβλημα και ζήτησα βοήθεια για την επίλυσή του. Την ίδια μέρα ήρθε το χαρτί και για αυτό θέλω να τον ευχαριστήσω πάρα πολύ. Νομίζω ότι λειτούργησε πάρα πολύ γρήγορα. Όταν αυτή η πτέρυγα θα ολοκληρωθεί, θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες και θα είναι ένα στολίδι για την πόλη».

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε: «Το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει για λογαριασμό της Ελληνικής πολιτείας και του Υπουργείου Υγείας τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έγινε ποτέ μετά τη σύσταση του ΕΣΥ στην αναβάθμιση των υποδομών αλλά και του εξοπλισμού του, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι οι εθνικοί στόχοι οι ανακαινίσεις και οι αναβαθμίσεις των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας να έχουν παραδοθεί μέχρι το κλείσιμο του προγράμματος, στις 31/12/2025, θα επιτευχθούν. Στο τέλος αυτής της διαδρομής, οι Έλληνες πολίτες θα απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας και τις υποδομές που τους αξίζουν και οφείλουμε να παρέχουμε ως πολιτεία.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠοιος ήταν ο Νεομάρτυς Παναγιώτης ο εν Ιεροσολύμοις που τιμάται σήμερα
Επόμενο άρθροΤα κρούσματα καρκίνου του προστάτη θα αυξηθούν σημαντικά