Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα αλλά… χωρίς μεγάλες προσδοκίες. Όπως δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία, μόλις ένας στου 4 Αθηναίους ετοιμάζει βαλίτσες για την επαρχία και τα νησιά, καθώς το κόστος των καυσίμων και των ακτοπλοϊκών είναι και φέτος αρκετά «τσουχτερό».

Για παράδειγμα, για ένα ταξίδι από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, ένας πολίτης θα χρειαστεί να πληρώσει τουλάχιστον 150 ευρώ, συνυπολογίζοντας καύσιμα και διόδια. Οι τιμές είναι ακόμη υψηλότερες για όσους επιλέξουν κάποιο νησί για τις πασχαλινές διακοπές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραδείγματος χάριν, για να ταξιδέψει μια τετραμελής οικογένεια στην Πάρο, θα χρειαστεί 400 ευρώ για τα εισιτήρια και επιπλέον 100 ευρώ για να πάρει και το αυτοκίνητο.

Το ποσό των 196 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει ένα ζευγάρι, χωρίς αυτοκίνητο που θέλει να ταξιδέψει με πλοίο στην Κρήτη.

Τέλος, η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται οριακά κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο πανελλαδικά, ενώ σε 20 νομούς της χώρας ξεπερνούν τα 2 ευρώ / λίτρο, φτάνοντας ακόμα και στα 2,2 ευρώ στις Κυκλάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έως και 6% ακριβότερο το πασχαλινό τραπέζι

Ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να είναι το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί και να ξεπεράσει το 10 % ανάλογα με την ποιότητα των προϊόντων.

Όπως αναφέρει ο ΙΝΚΑ για το πόσο που θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι για 6-8 άτομα, είναι ξεκάθαρο πως φέτος οι τιμές είναι ακριβότερες και οι καταναλωτές θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ανταπεξέλθουν.

Στα 13 – 15 ευρώ το κιλό το αρνί

Με την τιμή παραγωγού-κτηνοτρόφου να κυμαίνεται μεταξύ 7,5 και 9 ευρώ το κιλό, το αρνί αναμένεται να μας κοστίσει φέτος από 13 έως 15 ευρώ το κιλό, όπως επιβεβαιώνουν παράγοντες της αγοράς.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών και αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κτηνοτροφίας και Κρέατος (ΕΔΟΤΟΚΚ), Σάββας Κεσίδης, σε συνέντευξη Τύπου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης είπε ότι «είμαστε στο πλευρό του κτηνοτρόφου και του καταναλωτή και απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος της και να μη βάζει άτυπα πλαφόν 10 ευρώ χαλώντας όλη την αγορά».

Επιχειρηματολογώντας μάλιστα σε ό,τι αφορά την τιμή του οβελία ανέφερε πως «ο κτηνοτρόφος πουλά έως 9 ευρώ το κιλό και ο κρεοπώλης τα αγοράζει από τον έμπορο προς τα 10 ευρώ. Με τα λειτουργικά έξοδα και τον ΦΠΑ, η τιμή αυτή ανεβαίνει περίπου στα 12,5 ευρώ χωρίς το κέρδος του λιανεμπόρου.

Με βάση αυτές τις τιμές, η λιανική στα κρεοπωλεία αναμένεται να κυμανθεί από 12 έως και 15 ευρώ για τα σφάγια έως 12-13 κιλά, ενώ με βάση τις χονδρικές τιμές στα ίδια περίπου επίπεδα εκτιμάται και η τιμή για τα εισαγόμενα. Όσο για τα σουπερμάρκετ, χθες το νωπό εγχώριο τεμαχισμένο συσκευασμένο αρνί και κατσίκι πωλούνταν από 9,78 έως 10,90 ευρώ το κιλό.

Ανατιμήσεις σε σοκολατένια αυγά και τσουρέκια

Η ακρίβεια δεν άφησε όμως ανεπηρέαστα και τα παραδοσιακά πασχαλινά γλυκίσματα. Σύμφωνα με τους ζαχαροπλάστες, η τιμή του κακάο έχει αυξηθεί κατά 45%-50% από πέρυσι, ενώ και άλλες πρώτες ύλες παρουσιάζουν αυξήσεις, όπως η ζάχαρη και το βούτυρο. Οι επιχειρηματίες προσπαθούν να περιορίσουν τις αυξήσεις στις τελικές τιμές ενώ για να υπάρχει επιλογή για τους καταναλωτές φτιάχνουν και είδη σε μικρότερες ποσότητες και μεγέθη.

H τιμή για ένα σοκολατένιο αβγό κυμαίνεται από 15 έως και 35 ευρώ, όταν πέρυσι οι τιμές ήταν από 12 έως 30 ευρώ, ενώ για τα τσουρέκια με επικάλυψη σοκολάτας η μέση τιμή είναι στα 18 ευρώ το τεμάχιο.

Πάντως σύμφωνα με τιμοληψίες του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) το φετινό πασχαλινό τραπέζι είναι ακριβότερο κατά 6%, με το κόστος να διαμορφώνεται στα 355,88 ευρώ (για 6 έως 8 άτομα) από 334,5  πέρυσι.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτο επίκεντρο της 5ης Συνόδου της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης Saint Denis η εφαρμογή των μέτρων για την οπαδική βία
Επόμενο άρθροΕθνικό Πρόγραμμα «Προλαμβάνω»: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τρεις μορφές καρκίνου και για τα καρδιαγγειακά