Οι ένοπλες δυνάμεις της Ιορδανίας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (26/2) ότι προχώρησαν σε σειρά ρίψεων ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και άλλων προμηθειών «απευθείας στον πληθυσμό» στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, με τη συμμετοχή μεταγωγικού της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.

Συγκεκριμένα, προχώρησαν σε «τέσσερις αεροπορικές ρίψεις βοήθειας στον πληθυσμό στη Γάζα» κατά διαταγή του βασιλιά Αμπντάλα Β’.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιχείρηση είχε σκοπό να «διανεμηθεί βοήθεια απευθείας στον πληθυσμό και να πέσει κατά μήκος των ακτών της Λωρίδας της Γάζας, από τον βορρά ως τον νότο».

Επρόκειτο σύμφωνα με ανακοίνωση της χώρας, μεταξύ άλλων, για έτοιμα γεύματα «υψηλής διατροφικής αξίας», προκειμένου να «ανακουφιστούν τα δεινά του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας».

Στις ρίψεις προχώρησαν «τέσσερα αεροσκάφη C-130», το ένα από τα οποία «ανήκει στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, με χωριστή ανακοίνωση, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή αεροσκάφους των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στην επιχείρηση, διευκρινίζοντας πως έγιναν ρίψεις «2,2 τόνων» βοήθειας, ιδίως «πακέτων με τρόφιμα» από γαλλικό μεταγωγικό, μέσα σε «ειδικά εμπορευματοκιβώτια εφοδιασμένα με αλεξίπτωτα».

Ιορδανία και Γαλλία διεξήγαγαν τον περασμένο μήνα την πρώτη τέτοια κοινή επιχείρηση.

Οι ιορδανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε δεκαέξι επιχειρήσεις ρίψεις ανθρωπιστικών και ιατρικών εφοδίων, αφότου ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που προορίζονταν ιδίως για το ιορδανικό νοσοκομείο εκστρατείας στο βόρειο τμήμα του μικρού παλαιστινιακού θυλάκου.

Η ανθρωπιστική κατάσταση δεν σταματά να χειροτερεύει στη Λωρίδα της Γάζας, με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών να προειδοποιεί το Σάββατο εναντίον της απειλής «μαζικού λιμού» εξαιτίας της ανεπαρκούς διανομής τροφίμων και πόσιμου νερού.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤον Απρίλιο θα ξεκινήσουν πάλι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Κολομβίας-ELN
Επόμενο άρθροΜπάιντεν – Τραμπ: Προεκλογική μάχη στα σύνορα του Μεξικό για το μεταναστευτικό