Για τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο Αθλητισμός στην πρόληψη και διαχείριση της νεανικής παραβατικότητας, μίλησε ο gενικός gραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Πρωτέας Βούλας, σχετικά με την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για την εφηβική και νεανική παραβατικότητα, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Ο κ. Μαυρωτάς, αφού αναφέρθηκε στις βασικές αξίες του αθλητισμού, χαρακτηρίζοντάς τον «σχολείο, όπου μαθαίνεις την καθημερινή προσπάθεια, τη συνεργασία, την πειθαρχία, τον σεβασμό, την αξιοκρατία», εστίασε στην ανάγκη -που έχουμε όλοι, αλλά κυρίως οι έφηβοι- του «ανήκειν» σε μια ομάδα, σε ένα σύνολο. «Εδώ ο αθλητισμός μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο. Αντί το παιδί, ο έφηβος, να εκτονώνει την ενέργειά του σε αμφιβόλου υπόστασης και σκοπού ομάδες, παρέες ή και συμμορίες, να την εκτονώνει σε ένα υγιές περιβάλλον, με κανόνες, αξίες, πειθαρχία και κυρίως προοπτική».

Σύμφωνα με τον γ.γ.Α., «ομάδες 15χρονων που αναπτύσσουν παραβατική δραστηριότητα ή στρατολογούνται για διάφορους σκοτεινούς σκοπούς είναι θύματα αυτής της απουσίας: tης απουσίας του αθλητισμού και των ευεργετημάτων του από τη ζωή τους, σε αυτήν την κρίσιμη ηλικία. Και στα βίαια επεισόδια μεταξύ οπαδών, ο αθλητισμός δεν είναι η αιτία. Είναι το άλλοθι για αλλότριους σκοπούς που έχουν να κάνουν με εξουσία περιοχών, “προστασία”, εμπόριο ναρκωτικών κ.α.».

Ανέφερε δε τη συνεργασία των Yπουργείων Αθλητισμού και Δικαιοσύνης για την αξιοποίηση του αθλητισμού ως αναμορφωτικού μέσου, με την υλοποίηση προγραμμάτων συμμετοχής παραβατικών ανηλίκων σε αθλητικές δραστηριότητες με συστηματικό τρόπο.

«Ο αθλητισμός είναι ασφαλές καταφύγιο, αλλά μπορεί να είναι και όχημα επαναφοράς. Πιστεύω ξεκάθαρα ότι μπορεί να αξιοποιηθεί για την επανένταξη όσων παιδιών και νέων σε κάποια στιγμή της ζωής τους λάθεψαν. Να ανοίξουμε γι’ αυτά τα παιδιά την πόρτα του αθλητισμού, του αθλητισμού που μπορεί να νοηματοδοτήσει και να εμπνεύσει. Του αθλητισμού που μπορεί να δώσει ευκαιρίες εκεί που υπάρχει απόρριψη», κατέληξε o κ. Μαυρωτάς.//Α.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροNBA: Επέστρεψαν στις νίκες οι Μπακς με κορυφαίο τον Γιάννη Αντετοκούνμπο
Επόμενο άρθρο«Η Αφρίν στον καιρό της πλημμύρας»: Μια πραγματική ιστορία για την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση