Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Το Volkswagen R πρωτοσυστήθηκε το 2002 με το Golf R32. Στη συνέχεια, το Passat R ήρθε το 2008, ακολουθούμενο ένα χρόνο αργότερα από το Scirocco R, ενώ το Polo R WRC παρουσιάστηκε το 2013. Τα τελευταία χρόνια, το “R” έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και για τις καυτές εκδόσεις του Arteon και των SUV T-Roc, Tiguan και Touareg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από φέτος η VW θέλει τα R μοντέλα να αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τα EV επιδόσεων σαν ανεξάρτητη μάρκα.

Το σχέδιο της εταιρίας είναι να ανοίξει ένα ειδικό τμήμα Volkswagen R στο θεματικό πάρκο Autostadt στο Wolfsburg. Το συγκεκριμένο πρόκειται για ένα αξιοθέατο επισκεπτών που βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο της εταιρείας, παρόμοιο στη φιλοσοφία με το BMW Welt στο Μόναχο. Ετησίως, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το Autostadt και τα πολλαπλά περίπτερά του που είναι αφιερωμένα στις μάρκες του VW Group, από τη Skoda και τη SEAT μέχρι την Audi και τη Lamborghini. Ένα περίπτερο R έκτασης 1.076 τετραγωνικών μέτρων θα προστεθεί φέτος το καλοκαίρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το νέο χώρο, οι φίλοι των γρήγορων VW θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα πρωτότυπα αυτοκίνητα και τα μοντέλα παραγωγής περιορισμένης παραγωγής. Αναπόφευκτα, θα εκτίθενται και ηλεκτρικά μοντέλα επιδόσεων. Η VW λέει ότι η γκάμα R θα εξελιχθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια με εξηλεκτρισμένα μοντέλα μεγάλων επιδόσεων.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ζωή στον παλιό κινητήρα εσωτερικής καύσης. Το Golf R facelift θα κυκλοφορήσει αυτό το καλοκαίρι, αλλά χωρίς χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων.

Η απόφαση της VW να απομακρύνει την R (που αρχικά ονομαζόταν Volkswagen Individual GmbH) από την κύρια μάρκα ξεκίνησε το 2020, όταν έγινε ξεχωριστή επιχειρηματική μονάδα. Όπως έγινε με τη SEAT και τη Cupra, μόνο που η Cupra κατασκευάζει και δικά της αυτοκίνητα από το μηδέν.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚοζάνη: Τηλεφωνική απάτη σε ηλικιωμένη με «λεία» 225.000 ευρώ
Επόμενο άρθροΕκδήλωση με θέμα την αέρια ρύπανση στο Βόλο και προτάσεις για την αντιμετώπισή της