Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου εορτάστηκε φέτος με δεξίωση του πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, Θεόδωρου Μπιζάκη, για πρώτη φορά από το 2019.

Ο Έλληνας πρέσβης δήλωσε ότι «οι διμερείς μας σχέσεις έχουν γνωρίσει διακυμάνσεις», προσθέτοντας ότι «κατά καιρούς απειλήθηκαν μάλιστα με επικίνδυνο τρόπο και μαζί τους η ασφάλεια και η ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό που οι δύο χώρες αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια νέα πορεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Απτή απόδειξη αυτού είναι ότι μετά από διαβουλεύσεις και έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει μια διαδικασία fast track για τους Τούρκους πολίτες και τις οικογένειές τους που θέλουν να επισκεφθούν 10 από τα νησιά μας με απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Τουρκία, για επτά ημέρες», ανέφερε ο κ. πρέσβης, τονίζοντας ότι «τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών».

Επανέλαβε επίσης ότι η Ελλάδα «υποστηρίζει σταθερά τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», συμπεριλαμβανομένου του θέματος της διευκόλυνσης της διαδικασίας θεωρήσεων εισόδου, «ώστε η νέα γενιά της Τουρκίας, οι επιστήμονες, οι επιχειρηματίες, οι φοιτητές να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη».

Ο κ. Μπιζάκης τόνισε ακόμη ότι μια σειρά διμερών επισκέψεων υψηλού επιπέδου βρίσκεται σε εξέλιξη και υπάρχει ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης, αναφερόμενος στην προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ‘Αγκυρα τον Μάιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη δεξίωση την τουρκική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εμπορίου Μουσταφά Τουζτζού.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν ευρεία αναφορά στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου και την ομιλία του κ. Μπιζάκη.

Η αγγλόγλωσση Daily Sabah, με τίτλο «Πρέσβης: Μόνο μαζί μπορούν η Τουρκία και η Ελλάδα να στηρίξουν την ειρήνη και την ευημερία», παρατήρησε ότι «ο κ. Μπιζάκης επανέλαβε ότι η Διακήρυξη των Αθηνών υπεγράφη τον Δεκέμβριο 100 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο Μουσταφά Τουζτζού στην ομιλία του ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αλληλεγγύη που επέδειξε κατά τη διάρκεια των σεισμών του Καχραμανμαράς, στις 6 Φεβρουαρίου του 2023 και εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την καταστροφή που προκλήθηκε από τις πλημμύρες στην Ελλάδα πέρυσι. «Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Έλληνα πρέσβη για τη φιλοξενία, ο Τουζτζού δήλωσε ότι είναι αποφασισμένοι να αναπτύξουν με θετικό τρόπο τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» και ανέδειξε τη σημασία της αναμενόμενης επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη. Είπε επίσης ότι η Τουρκία αποδίδει «ιδιαίτερη σημασία στη συνέχιση της υποστήριξης της Ελλάδας για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

Σε δημοσίευμά της η έντυπη έκδοση της Milliyet, υπό τον τίτλο «Ελληνική Εθνική Επέτειος στην ‘Αγκυρα έπειτα από 5 χρόνια», ανέφερε ότι στην εισαγωγική ομιλία του, ο πρέσβης επισήμανε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι επωφελής τόσο για την ελληνική όσο και για την τουρκική πλευρά.

Παράλληλα, ανέδειξε τη δήλωση του Τούρκου υφυπουργού, Μουσταφά Τουζτζού, ότι «οι επισκέψεις θα βοηθήσουν στην εδραίωση ενός ισχυρότερου δεσμού μεταξύ των χωρών μας και θα δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για την ενίσχυση της συνεργασίας μας σε κάθε τομέα».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτην Κωνσταντινούπολη οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες του 2027
Επόμενο άρθροΕπέστρεψε στο Βελιγράδι ο ΛεΝτέι