Τα φετινά «αποκαλυπτήριά» τους έκαναν οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες του Ανσάμπλ και του Ατομικού στην πρεμιέρα του 9ου Διεθνούς Τουρνουά Ρυθμικής Γυμναστικής Aphrodite Cup, το οποίο συγκεντρώνει από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου στο Φάληρο συνολικά 280 αθλήτριες από 32 χώρες, αποτελώντας την συνέχεια ενός ιδιαίτερα επιτυχημένου θεσμού αλλά και το ιδανικό test event ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα ακολουθήσει την ερχόμενη εβδομάδα (22-24 Μαρτίου).

Η Εθνική Ανσάμπλ (Εΐρα Λάουρα Γκικόκα, Ειρήνη Κονιστή, Μαριέτα Τοπολλάι, Μαριλένα Τριάντου, Αλέσια Χατελλάρι) παρουσίασε για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα το ανανεωμένο πρόγραμμά της στα 5 Στεφάνια με μουσική επένδυση από τον «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη και απέσπασε τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία του αγωνίσματος (33,600 β.), μαζί με το ενθουσιώδες χειροκρότημα των φιλάθλων που βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου (Tae Kwon Do), πίσω από το Μεξικό (35,100 β.), που έχει ήδη εξασφαλίσει την Ολυμπιακή πρόκριση.

Αύριο, Σάββατο (16/03), η ελληνική πεντάδα θα αγωνιστεί στις 3 Κορδέλες / 2 Μπάλες (17:05 – 17:30), ενώ την Κυριακή (17/03) θα εκτελέσει εκ νέου και τα δύο προγράμματά της στους τελικούς οργάνων, κυνηγώντας τη διαρκή βελτίωση, ώστε να φτάσει σύντομα στον απόλυτο βαθμό ετοιμότητας.

Το Aphrodite Cup είναι, άλλωστε, το πρώτο βήμα της πορείας μέχρι το προ-Ολυμπιακό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, στα τέλη Μαΐου, μέσα από το οποίο η Εθνική ομάδα θα διεκδικήσει την πρόκριση για το «Παρίσι 2024»

Τον ίδιο στόχο έχει και η πρωταθλήτρια του Ατομικού Γυναικών Παναγιώτα Λύτρα, η οποία στη φετινή της πρεμιέρα συγκέντρωσε 32,500 β. στην μπάλα και 31,050 β. στο στεφάνι. Στα δύο πρώτα όργανα του προκριματικού, που ολοκληρώνονται απόψε στις 23:40, συμμετείχαν επίσης από ελληνικής πλευράς η Μαρία Δερβίση (στεφάνι: 30,100 β., μπάλα: 29,000 β.), η Ράνια Συγκούνα (στεφάνι: 29,150 β., μπάλα: 25,300 β.) και η Μποριάννα Χρίστοβα (στεφάνι: 23,600 β., μπάλα: 23,300 β.). Το αυριανό δεύτερο σκέλος του Ατομικού Γυναικών περιλαμβάνει τα προγράμματα με κορύνες και με κορδέλα, με τις Ελληνίδες να συμμετέχουν στον προτελευταίο χρονικά όμιλο (20:30 – 22:00).

Στο πρωινό σκέλος των αγωνισμάτων πρωταγωνίστησαν οι αθλήτριες του Ατομικού Νεανίδων, της κατηγορίας που για άλλη μία χρονιά έχει τις περισσότερες συμμετοχές και τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Τα προγράμματά τους με στεφάνι και μπάλα εκτέλεσαν συνολικά 103 νεάνιδες, μεταξύ των οποίων οκτώ ανερχόμενες Ελληνίδες:

Η Παρασκευή Μπήλια προκρίθηκε στον τελικό της μπάλας (5η με 29,850 β.), η Κωνσταντίνα Στολερίου θα είναι 1η αναπληρωματική στον τελικό του στεφανιού (9η με 27,450 β.), ενώ στο σύνθετο ατομικό, μετά την ολοκλήρωση των δύο από τα τέσσερα όργανα, η Αναστασία-Μαρία Καγκάλου έχει 56,300 β., η Παρασκευή Μπήλια 55,800 β., η Ελένη Τζούδα 53,150 β., η Κωνσταντίνα Στολερίου 52,100 β., η Χρυσαυγή Παπαναστασίου 51,600 β., η Μαρία Μανάτου 51,350 β., η Νικόλ Σελμανάι 49,500 β. και η Νεφέλη Καλύβα 48,350 β..

Οι νεάνιδες θα συμμετάσχουν αύριο (Σάββατο 16/03) στις κορύνες και στην κορδέλα, με τις Ελληνίδες θα έχουν κληρωθεί στον Γ’ και Δ’ Όμιλο (08:30 – 11:30), ώστε να προκύψει από το συνολικό άθροισμα του διημέρου η τελική κατάταξη στο σύνθετο ατομικό σε κάθε ηλικιακή υποκατηγορία (13-14-15 ετών).

Επιπλέον, στο Ανσάμπλ Νεανίδων, όπου η πρώτη ημέρα περιλάμβανε προγράμματα με 5 ζεύγη Κορυνών, τα ελληνικά χρώματα εκπροσώπησαν οι ομάδες τριών σωματείων, του Γ.Ο.Π.Φ. «Η Αρμονία» (2η σε σύνολο οκτώ ομάδων με 23,050 β.), του Α.Ο. Παλμός Αργυρούπολης (5η θέση με 20,550 β.) και του Γ.Σ. Ελαία (8η με 15,200 β.). Αύριο (Σάββατο 16/03) θα αγωνιστούν στα 5 Στεφάνια (16:35 – 17:00).

Στην πρώτη ημέρα του 9ου Aphrodite Cup διεξήχθη και η Τελετή Έναρξης της διοργάνωσης, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Σταθόπουλος, καθώς και η Ελένη Μιχοπούλου, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και πρόεδρος του διοργανωτή συλλόγου Γ.Ο.Π.Φ. «Η Αρμονία», ενώ επίσης παρευρέθηκε η Α’ αντιπρόεδρος της Ε.Γ.Ο. και υπεύθυνη του αθλήματος της Ρυθμικής Γυμναστικής Ειρήνη Αϊνδιλή.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, η πρόεδρος Ελένη Μιχοπούλου είπε: «Σας καλωσορίζω στη φετινή διοργάνωση που γίνεται σε μία χρονιά-ορόσημο καθώς συμπληρώνονται 20 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, μία διοργάνωση που ανέδειξε τα χαρίσματα και τις δεξιότητες της οικογένειας του ελληνικού αθλητισμού και την αφοσίωση της ελληνικής κοινωνίας στην επίτευξη των στόχων που βάζει με μεγάλη επιτυχία. Είμαστε ευγνώμονες επειδή έχουμε την ευκαιρία να υποδεχθούμε σπουδαίες αθλήτριες από 32 χώρες που μέσα από τα μοναδικά τους προγράμματα θα αναδείξουν την αξία του αθλητισμού και του ευ αγωνίζεσθαι καθώς και την ιδιαίτερη ομορφιά της ρυθμικής γυμναστικής».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Σταθόπουλος τόνισε: «Εκ μέρους της Ομοσπονδίας καλωσορίζω τις αθλήτριες από όλες τις χώρες που μας τιμούν με την παρουσία τους, τις Ελληνίδες αθλήτριες, τον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλο για την καθοριστική συμβολή του και τους εθελοντές. Είμαι σίγουρος ότι όλες οι αθλήτριες θα μας χαρίσουν πολύ όμορφο θέαμα και οι ξένες αποστολές θα βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων».

Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος κήρυξε την έναρξη του Aphrodite Cup: «Καλώς ήρθατε στον Ολυμπιακό Δήμο Παλαιού Φαλήρου. Η Ελένη Μιχοπούλου πριν από πολλά χρόνια έβαλε στο Δήμο τον σπόρο της ρυθμικής γυμναστικής. Αυτό ήταν το ξεκίνημα για να φτάσουμε στην 9η διοργάνωση και μετά από λίγες ημέρες στο Παγκόσμιο Κύπελλο που ακολουθεί. Τώρα στο Aphrodite Cup αλλά και στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η παγκόσμια οικογένεια της γυμναστικής θα είναι στη χώρα μας, στην Αθήνα, στο Φάληρο, και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος».

Το 9o Διεθνές Τουρνουά Ρυθμικής Γυμναστικής Aphrodite Cup πραγματοποιείται από τον Γυμναστικό Όμιλο Παλαιού Φαλήρου «Η Αρμονία», με συνδιοργανωτές την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία και τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, της γενικής γραμματείας Ισότητας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της περιφέρειας Αττικής και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και με Θεσμικό Υποστηρικτή την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε.//Α.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑυγενάκης στο ΕΡΤNews για Θεσσαλία: Προβλέπεται αναδιάρθρωση καλλιεργειών στη μελέτη των Ολλανδών – Τι μελετά η κυβέρνηση
Επόμενο άρθροΒουλγαρία: Κληρικοί και λαϊκοί υποβάλλουν τα σέβη τους τελευταία φορά στον μακαριστό Πατριάρχη Νεόφυτο