Θάνος Ξυδόπουλος

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) στην Τρίπολη για τις επενδύσεις τριών ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών στη Βιομηχανική Περιοχή Τρίπολης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ελλείψεις φαρμάκων, λέγοντας πως ο κύριος λόγος δεν είναι οι παράλληλες εξαγωγές αλλά οι πολύ χαμηλές τιμές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η αλλαγή στην πολιτική παραγωγής φαρμάκων στην Eυρωπαϊκή Ένωση προέκυψε λόγω των ελλείψεων που παρατηρήθηκαν και τώρα δίνονται κίνητρα για την παραγωγή πρώτων υλών στον ευρωπαϊκό χώρο, καθώς έγινε κατανοητό ότι δεν είναι καλή ιδέα να εισάγοντα όλα τα φάρμακα από την Ασία.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε: «Η συζήτηση για τις ελλείψεις φαρμάκων έρχεται ξανά και ξανά, αλλά στην Ελλάδα δεν είναι μεγαλύτερες από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αντιθέτως είναι σχετικά λιγότερες και σίγουρα η παρουσία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας γενοσήμων στην Ελλάδα έχει παίξει μεγάλο ρόλο».

Τόνισε ότι η επένδυση της DEMO, της ELPEN και της  ΦΑΡΑΝ, αλλά και οι υπόλοιπες επενδύσεις στην Ελλάδα όπως της ΦΑΡΜΑΤΕΝ και της Boehringer Ingelheim, όταν ολοκληρωθούν, πάρα πολλές από τις ελλείψεις φαρμάκων δεν θα υπάρχουν. Ανέφερε το παράδειγμα της δραστικής ουσίας ετοποσίδης, που έγινε γνωστή πριν από λίγο καιρό λόγω της τραγικής αυτοκτονίας ενός 72χρονου καρκινοπαθούς στο Ηράκλειο της Κρήτης της επειδή δεν την έβρισκε. Η ετοποσίδη είναι ένα παλιό, φθηνό αντικαρκινικό φάρμακο που εισάγεται στην Ελλάδα από ένα ολλανδικό εργοστάσιο αλλά μάλλον αποσύρεται και το εργοστάσιο αυτό καθυστέρησε να κάνει παραδόσεις από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο. Αν και έγινε μια άμεση επέμβαση εισαγωγής μέσω 60.000 κομματιών για καλυφθεί ζήτηση, υπήρξε μία περίοδος που οι ασθενείς το έβρισκαν με δυσκολία. «Σε δύο χρόνια από σήμερα η ετοποσίδη θα παράγεται στην Τρίπολη και οι Έλληνες ασθενείς δεν θα έχουν πρόβλημα έλλειψης από αυτή την δραστική ουσία», ανέφερε ο Υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα μεγάλο κομμάτι των ελλείψεων φαρμάκων στην Ελλάδα αποδίδεται από ορισμένους -κυρίως εκπροσώπους των φαρμακοποιών- στις παράλληλες εξαγωγές. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι λάθος αυτή η αντίληψη και ότι παρακολουθώντας πολύ καλά την πορεία των φαρμάκων γνωρίζει τι εξάγεται και τι όχι, και αν αυτό που εξάγεται είναι ο κύριος λόγος έλλειψης φαρμάκων στην Ελλάδα. «Στην πραγματικότητα, όσο κι αν αυτό κάνει εντύπωση, είναι οι πολύ χαμηλές τιμές των φαρμάκων». Στην Ελλάδα τα τρία τέταρτα των ελλείψεων των φτηνών φαρμάκων είναι η χαμηλή τιμή τους, είπε κ.  Γεωργιάδης.

Με βάση μια πρόσφατη υπουργική απόφαση, δίνεται το δικαίωμα μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας να υπάρξουν αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων που έχουν τιμή κάτω των 10 ευρώ. «Είμαι πρόθυμος», είπε ο κ. Γεωργιάδης «να γίνω ακόμα πιο δραστικός προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι τελείως λάθος η πολιτική που είχαμε τόσα χρόνια στον τομέα των φθηνών φαρμάκων». Και εξήγησε ότι με η πολιτική αυτή οδηγεί σε διαρκώς  χαμηλότερες τιμές και φτάνουμε να οδηγούμε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης να πωλούνται κάτω του κόστους. Φτιάχνοντας ένα περιβάλλον υποχρεωτικών ζημιών στην πραγματικότητα οδηγούμαστε σε αποσύρσεις, και ανέφερε ως παράδειγμα το λίθιο, λέγοντας ότι στην Ελλάδα υπήρχαν δύο φάρμακα εκ των οποίων το εισαγόμενο αποσύρθηκε λόγω της χαμηλής τιμής και έμεινε αυτό που παράγεται εγχωρίως από τη Galenica. «Τελικά ούτε λεφτά κερδίζουμε ούτε ποιότητα υγείας. Όλη αυτή η πολιτική αλλάζει για να μπορούμε να έχουμε τα φάρμακα θέλουμε για τον ασθενή χωρίς να μας δεσμεύουν οι αγκυλώσεις παρελθόντος», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜάντζιος: «Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να πλησιάσουμε την 4η θέση»
Επόμενο άρθροΣυνελήφθησαν τρία άτομα για διακίνηση ναρκωτικών στην Αττική