Διαβάστε: Πέντε ελληνικοί μικροδορυφόροι εκτοξεύτηκαν με Falcon 9 στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων, ενισχύοντας την ελληνική παρουσία στο διάστημα
Ο Στ. Ζώης, μηχανικός συναρμολόγησης και ελέγχου δορυφόρων, τόνισε ότι «ένα προϊόν που φτάνει πρέπει να περάσει από λεπτομερές inspection, ώστε να διαπιστωθεί ότι πληροί τα standards που ακολουθούμε και να μπορεί να τοποθετηθεί στον δορυφόρο». Έλληνες επιστήμονες που επέστρεψαν από το εξωτερικό, αλλά και ξένοι μηχανικοί που επέλεξαν την Ελλάδα ως βάση, εργάζονται εντατικά για την ανάπτυξη των πρώτων ελληνικών μικροδορυφόρων. Ο κ. Ραντόπουλος, επίσης μηχανικός συναρμολόγησης και ελέγχου δορυφόρων, εξηγεί πως «η ανάπτυξη έχει ήδη προχωρήσει. Τα πρώτα πρωτότυπα έχουν τεσταριστεί σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας, πίεσης και δονήσεων. Πρόκειται για τεχνολογία αιχμής, η οποία μέχρι πρότινος δεν υπήρχε καθόλου στην Ελλάδα».
Προσομοιώνονται όλες οι ακραίες θερμοκρασίες που θα αντιμετωπίσουν οι μικροδορυφόροι στο διάστημα
Η Η. Νίκα, μηχανικός συναρμολόγησης και ελέγχου δορυφόρων, ανέφερε: «Έρχεται η συναρμολόγηση κάθε υποσυστήματος που θα ενσωματωθεί στον δορυφόρο και στη συνέχεια ο λειτουργικός έλεγχος. Αφού κατασκευάσουμε τα υποσυστήματα, τα τοποθετούμε στους μικροδορυφόρους». Μετά την ολοκλήρωση της συναρμολόγησης, οι δορυφόροι τοποθετούνται σε ειδικό φούρνο, όπου προσομοιώνονται όλες οι ακραίες θερμοκρασίες που θα αντιμετωπίσουν στο διάστημα, εξασφαλίζοντας τη λειτουργικότητα και αντοχή τους.



