Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ), ή η αδυναμία επίτευξης και διατήρησης στύσης για αρκετή ώρα ώστε να υπάρχει ικανοποιητική σεξουαλική εμπειρία, είναι συχνή και ποικίλλει σε σοβαρότητα. Η θεραπεία με κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης (LiST) μπορεί να βελτιώσει την ΣΔ, ιδίως σε ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις. Αυτή η μη επεμβατική θεραπεία περιλαμβάνει την εφαρμογή κρουστικών κυμάτων χαμηλής ενέργειας στο πέος για τη βελτίωση της ροής του αίματος και την προώθηση της αναγέννησης των ιστών. Στόχος της είναι η ενίσχυση της στυτικής λειτουργίας σε άνδρες με αγγειογενή ΣΔ. Οι συνεδρίες είναι συνήθως σύντομες και διεξάγονται σε διάστημα αρκετών εβδομάδων.

Παρ’ όλα αυτά, η σοβαρή ΣΔ, ιδίως σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στις συνήθεις θεραπείες όπως οι αναστολείς PDE5 (χάπια για την ΣΔ), είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ο συνδυασμός της θεραπείας κρουστικών κυμάτων με καθημερινή χαμηλή δόση ταδαλαφίλης (ένα φάρμακο που αυξάνει τη ροή του αίματος) μπορεί να βοηθήσει. Ως εκ τούτου, μια νέα μελέτη εξέτασε εάν η προσθήκη των κρουστικών κυμάτων στην ταδαλαφίλη βελτιώνει τη στυτική λειτουργία σε ασθενείς με σοβαρή ΣΔ που ανταποκρίνονται μερικώς στους αναστολείς PDE5. Η δοκιμή αποσκοπούσε στην εύρεση μιας ασφαλούς και αποτελεσματικής συνδυασμένης θεραπείας για την σοβαρή ΣΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη διεξήχθη σε κλινική, εγκρίθηκε από επιτροπή δεοντολογίας και καταχωρήθηκε στο διαδίκτυο. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν άνδρες ηλικίας 40-70 ετών με σοβαρή αγγειογενή ΣΔ που ανταποκρίνονταν μερικώς στους αναστολείς PDE5,. Αποκλείστηκαν τυχόν άνδρες που είχαν υποβληθεί σε σημαντική χειρουργική επέμβαση στην πύελο ή στο πέος, μη φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης και σοβαρές παθήσεις υγείας.

Τελικά, 51 σεξουαλικά ενεργοί άνδρες συμμετείχαν στη δοκιμή. Στους συμμετέχοντες ανατέθηκε τυχαία να υποβληθούν είτε σε συνεδρίες κρουστικών κυμάτων είτε σε εικονική θεραπεία (εικονικό φάρμακο) σε συνδυασμό με καθημερινή ταδαλαφίλη για τέσσερις εβδομάδες. Και οι δύο θεραπείες φαίνονταν και εκλαμβάνονταν το ίδιο από τους ασθενείς, οπότε καμία από τις δύο ομάδες δεν γνώριζε αν έκανε κρουστικά κύματα ή την εικονική θεραπεία. Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα και αξιολογήθηκαν έναν και τρεις μήνες μετά τη θεραπεία. Ο κύριος στόχος των ερευνητών ήταν να δουν αν η στυτική λειτουργία βελτιωνόταν περισσότερο στην ομάδα κρουστικών κυμάτων σε σύγκριση με την ομάδα εικονικής θεραπείας.

Η ανάλυση δεδομένων χρησιμοποιήθηκε για τη σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ των δύο ομάδων, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν παρενέργειες. Το μέγεθος του δείγματος υπολογίστηκε για να διασφαλιστεί ότι η μελέτη θα μπορούσε να ανιχνεύσει σημαντικές διαφορές στα αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια βασικά χαρακτηριστικά και οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα. Μετά από 4 εβδομάδες θεραπείας, η ομάδα που έλαβε LiST και ταδαλαφίλη παρουσίασε σημαντική βελτίωση της στυτικής λειτουργίας σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου τόσο στον πρώτο όσο και στους 3 μήνες, σύμφωνα με τις αντίστοιχες βαθμολογίες του Διεθνούς Δείκτη Στυτικής Λειτουργίας (IIEF) των ανδρών. Ωστόσο, δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στο ποσοστό των επιτυχημένων προσπαθειών σεξουαλικής επαφής μεταξύ των ομάδων. Αναφέρθηκε κάποιος πολύ ήπιος πόνος με τα κρουστικά κύματα, αλλά δεν εμφανίστηκαν σοβαρές παρενέργειες.

Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός των κρουστικών κυμάτων με την καθημερινή ταδαλαφίλη βελτίωσε τη σοβαρή ΣΔ περισσότερο από ότι η ταδαλαφίλη μόνη της βραχυπρόθεσμα.

Παρ’ όλα αυτά, τα αυστηρά κριτήρια επιλογής των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα και μακροχρόνια ΣΔ, ενδέχεται να επηρέασαν τα αποτελέσματα. Παρόλο που τα κρουστικά κύματα σε συνδυασμό με ταδαλαφίλη έδειξαν κάποια οφέλη, ήταν λιγότερο αποτελεσματικά από τα φάρμακα PDE5 σε υψηλές δόσεις μόνο. Η μελέτη υποδηλώνει ότι τα κρουστικά κύματα θα μπορούσε να βοηθήσει στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και τα πιθανά οφέλη της. Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν το μικρό μέγεθος του δείγματος, τη σύντομη περίοδο παρακολούθησης και τη διεξαγωγή της μελέτης σε ένα μόνο κέντρο.

 

https://andrologia.gr/

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ MSD μέσω θυγατρικής εταιρείας ανακοίνωσε την εξαγορά της EyeBio
Επόμενο άρθροΠαραλίες: Σφραγίσματα επιχειρήσεων και πρόστιμα άνω των 350.000 ευρώ