Το βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της νότιας Ιταλίας αναμένεται να κινηθεί ανατολικά σήμερα Κυριακή (25/2) προς το νότιο Ιόνιο, με αποτέλεσμα τη σταδιακή επιδείνωση του καιρού από τις βραδινές ώρες, με βροχές και τοπικές καταιγίδες σε όλη την Ελλάδα.

Αύριο Δευτέρα (26/2) η κακοκαιρία αναμένεται να κινηθεί προς τα Δωδεκάνησα, με τους ανέμους στο Αιγαίο πέλαγος να πνέουν με ένταση 7 ως 8 μποφόρ, ενώ θα συνοδεύεται με έντονη βροχόπτωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα meteo.gr, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του διημέρου θα είναι:

  • Αρχικά την Κυριακή (25/2) τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά της χώρας. Από τις βραδινές ώρες της Κυριακής αναμένονται, βροχές και καταιγίδες πρώτα στα δυτικά-νοτιοδυτικά οι οποίες γρήγορα έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, που αναμένεται να επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Τα φαινόμενα δεν θα επηρεάσουν την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
  • Οι βροχές και οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές και είναι πιθανό να συνοδεύονται από σημαντικά ύψη βροχής κυρίως σε τμήματα της Ανατολικής και Νότιας Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς (πιθανώς και της Αττικής), της Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλίας, των Κυκλάδων, των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Νότιας Κρήτης. Πιθανότητα για σημαντικά ύψη βροχής υπάρχει και για τις δυτικές-νοτιοδυτικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Χαλαζοπτώσεις στα νότια.
  • Μεταφορά Σαχαριανής σκόνης κυρίως στα δυτικά και νότια, όπου αναμένονται και λασποβροχές.
  • Άνεμοι έως 7-8 μποφόρ κυρίως στα κεντρικά και νότια πελάγη.
  • Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 26/02 και να περιοριστούν στα Δωδεκάνησα.
  • Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Εκτιμώμενα ύψη αθροιστικής βροχόπτωσης για το διήμερο

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι λόγω της προγνωστικής αβεβαιότητας στην ακριβή πορεία του βαρομετρικού χαμηλού είναι πιθανό να υπάρχουν μικρές χωρικές διαφοροποιήσεις στις περιοχές με τα εντονότερα φαινόμενα, οπότε και να υπάρχουν διαφορές σε σχέση με τον παραπάνω χάρτη, που παρουσιάζει τον εκτιμώμενο αθροιστικό υετό έως τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 26/02.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στην επιφάνεια

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr)  του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση της κακοκαιρίας.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr

Το επικαιροποιημένο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ

Εντωμεταξύ σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (25-02-24) μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (27-02-24). Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από ενισχυμένους νοτιοανατολικούς ανέμους εντάσεως 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Κυριακή (25-02-24) από τις βραδινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Τη Δευτέρα (26-02-24)

α. Από τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά), την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα και της Αττικής), τις Κυκλάδες, την Κρήτη (κυρίως στα νότια), την Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στην Εύβοια και τις Σποράδες με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜήτρου-Λονγκ: «Τιμή και υπερηφάνεια για μένα η Εθνική»
Επόμενο άρθροΗ ενδεκάδα του Παναιτωλικού κόντρα στον ΠΑΟΚ