Την απαλλαγή της πρώην περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου, σημειώνοντας ότι δεν αποδείχθηκαν οι κατηγορίες που τη βαραίνουν, πρότεινε ο εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, Παναγιώτης Μανιάτης, στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρθηκε, μια προς μια, στις εννέα κατηγορίες που αντιμετωπίζει η Ρένα Δούρου, τονίζοντας πως «οι αποδιδόμενες πράξεις δεν αποδείχθηκαν. Θεωρώ πως πρέπει να την απαλλάξετε», απευθυνόμενος στους δικαστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εισαγγελέας συνεχίζοντας την αγόρευσή του, αναφέρθηκε στην «παντελή έλλειψη συντονισμού» των δυνάμεων τη μοιραία ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι που άφησε πίσω της 104 νεκρούς. «Η ασυνεννοησία και η έλλειψη συντονισμού και όχι η έλλειψη δυνάμεων» ήταν, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, που κυριάρχησαν και καθόρισαν το αποτέλεσμα. Ο κ. Μανιάτης, μάλιστα, επικαλέστηκε μαρτυρία αξιωματικού που βρέθηκε στο πεδίο και κινήθηκε αυτοβούλως, καθώς η μόνη εντολή που πήραν ήταν: «Κάντε ό,τι μπορείτε, σώστε ό,τι σώζεται».

«Με δική του πρωτοβουλία μπήκε στο Μάτι για να κάνει διασώσεις. Δεν υπήρχε πυροσβεστική στο Μάτι! Ανέμεναν εντολές για να δράσουν. Ο ίδιος μάρτυρας αστυνομικός είπε ότι ενώ καιγόταν η περιοχή και καίγονταν τα πεύκα μπήκε πρώτος στην περιοχή και είδε μια περιοχή σαν να έχει περάσει πυρηνική βόμβα. Και όταν ρωτήθηκε αν είδε πυροσβεστικά στο Μάτι είπε “όχι”. Δεν είχε επικοινωνία με κανέναν στο πεδίο, δεν του δόθηκε καμία εντολή, ούτε για πώς θα μπορούσε να συνδράμει… Μόνος του, με δυνάμεις που κατάφερε να συγκεντρώσει και ενώ κινητοποίησε τα δύο οχήματα της πυροσβεστικής που παρέμεναν αδρανοποιημένα, μπήκε στο Μάτι. Μια παρόμοια κατάσταση επικράτησε στην περιοχή από όλους, με αποτέλεσμα οι ήδη ανεπαρκείς δυνάμεις να γίνονται ακόμα ανεπαρκέστερες» σημείωσε ο εισαγγελέας, ο οποίος τόνισε ότι «αποδείχθηκε ότι έφταναν οχήματα που δεν ενημέρωναν για την άφιξή τους και ότι άλλα οχήματα έφταναν αυτοβούλως χωρίς συντονισμό. Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία του επίγειου επικεφαλής με τις δυνάμεις που πήγαιναν στην περιοχή. Δήμαρχοι και τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη φωτιά».

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, θα είχε αποφευχθεί το χάος αν οι πολίτες είχαν ενημερωθεί για την πυρκαγιά. Ο εισαγγελικός λειτουργός εξέφρασε τη θέση πως υπήρχε ικανός χρόνια για να ενημερωθούν οι πολίτες ώστε να είναι σε θέση να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν και χαρακτήρισε απαράδεκτο και αδικαιολόγητο το γεγονός ότι αφέθηκαν ανενημέρωτοι. «Έπρεπε να γίνει συντονισμένη ενημέρωση των πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας, συμπληρώνοντας πως «υπήρχε ο χρόνος αν ο μηχανισμός ενημέρωνε τους πολίτες… Κάθε ενέργεια για να τεθούν οι πολίτες σε εγρήγορση θα ήταν επωφελής για αυτούς. Τα πράγματα θα εξελίσσονταν καλύτερα σε σχέση με τον τρόπο που εξελίχθηκαν. Κάποιες από τις εκδοχές που έχουν διατυπωθεί προσβάλλουν τη λογική μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπήρχε και ο χρόνος και εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιούσε έγκαιρα. Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή, αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες. Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο» τόνισε και συμπλήρωσε «δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε. Μπορούσε και έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις Αρχές».

Μέχρι τώρα ο εισαγγελέας έχει προτείνει την απαλλαγή επτά ακόμα κατηγορουμένων, των Χρ. Λάμπρη, Χρ. Δροσοπούλου, Γ. Πορτοζούδη, Χαράλαμπου Συρογιάννη, Ιωάννη Καπάκη, Στεφάνου Κολοκούρη, αλλά και της πρώην περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου.

Αντίθετα, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την ενοχή για δύο σκέλη του κατηγορητηρίου, που αφορούν τον Χαράλαμπο Χιώνη.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜαρκίνιος: «Κόλαση περιμένει τον Ολυμπιακό στη Βουδαπέστη»
Επόμενο άρθροΕΛ.ΑΣ.: Ποιους δρόμους να αποφύγετε στο κέντρο της Αθήνας